Άντρος: Λανθασμένη η θέση του Προέδρου ότι δεν μας πέφτει λόγος

Απάντηση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για τη διαπλοκή στο Δικαστικό σώμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι λανθασμένη η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν μας πέφτει λόγος.

«Η αντικειμενική απονομή δικαιοσύνης είναι θέμα ύψιστης σημασίας για τη δημοκρατική λειτουργία μιας κοινωνίας και νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα σε αυτά τα οποία λέει ο Γενικός Εισαγγελέας. Είναι και δική μας απαίτηση η γυναίκα του Καίσαρα να μην είναι μόνο, αλλά και να φαίνεται τίμια. Είναι προφανές ότι χρειάζεται να υπάρξουν ρυθμίσεις στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Ανώτατου. Αντιλαμβάνομαι ότι και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι λανθασμένη λοιπόν η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μας πέφτει λόγος γιατί πρόκειται περί μιας ανεξάρτητης εξουσίας. Έχουμε υποχρέωση κατά τη δική μας άποψη, πρώτα και κύρια ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και στη συνέχεια εμείς τα πολιτικά κόμματα να εξασφαλίσουμε ότι θα προστατευτεί η δικαιοσύνη, θα προστατευτεί το Ανώτατο Δικαστήριο και θα το προστατεύσουμε παίρνοντας όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει ασυμβίβαστο όταν καλούνται να ασκήσουν τη δικαιοσύνη.

Δεν μπορεί παραδείγματος χάρη, ένας δικηγόρος να δικαστεί ενώπιον του δικαστή πατέρα του, ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τερματιστούν. Για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Είναι πάρα πολύ σοβαρά αυτά τα οποία έχουν καταγγελθεί, αυτά τα οποία λέει σήμερα ο κύριος Κληρίδης, και τα τεκμηριώνει νομίζω με έναν επαρκή τρόπο. Πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους μας. Εμείς τουλάχιστον θα προβληματιστούμε ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πως θα γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις που δεν θα επιτρέψουν μελλοντικά να υπάρχουν παρόμοιες συμπεριφορές.

Θέλω να συμφωνήσω με τον κύριο Περδίκη ότι προκύπτει πολύ σοβαρό θέμα για την Τράπεζα Κύπρου στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει πειστικά. Υπάρχουν χιλιάδες κάτοχοι αξιογράφων οι οποίοι παρόλο που αγωνίζονται δεν καταφέρνουν να κερδίσουν τίποτα απολύτως. Πρέπει λοιπόν να απαντηθεί γιατί υπάρχει διάκριση κάποιων περιπτώσεων. Δεν ξέρω αν είναι μόνο αυτές οι δύο ή αν υπάρχουν και άλλες πολλές.

Πρέπει η Τράπεζα Κύπρου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Και συμφωνώ ότι θα πρέπει να δούμε πώς μπαίνει ένας φραγμός σε αυτά τα πράγματα. Να μου επιτρέψετε να πω ότι δυστυχώς δεν είναι μόνο στα ζητήματα της δικαιοσύνης που έχουν πρόσβαση οι τράπεζες, είναι και στα θέματα του τύπου, των μέσων ενημέρωσης, με το μεγάλο μερίδιο που δίνουν για τις διαφημίσεις. Όλα αυτά λοιπόν είναι ζητήματα τα οποία κατά την άποψή μου πρέπει να ρυθμιστούν.»