Άντρος: Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα προσπαθούν να αποσιωπηθούν οι τεράστιες ευθύνες που έχει η Αστυνομία

Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα προσπαθούν να αποσιωπηθούν οι τεράστιες ευθύνες που έχει η Αστυνομία ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσειςτου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού για θέματα επικαιρότητας 

Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί καταβάλλεται μία προσπάθεια από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να αποσιωπηθούν οι τεράστιες ευθύνες που έχει η Αστυνομική δύναμη και ο πολιτικός προϊστάμενος που είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Με το επιχείρημα ότι τώρα προέχει η διαλεύκανση των εγκλημάτων δεν διαφωνεί κανένας.

Όντως προέχει η διαλεύκανση των εγκλημάτων, διότι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πού θα σταματήσει αυτή η ιστορία. Την ίδια ώρα όμως, εμείς επιμένουμε και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι οι οποίοι έχουν ευθύνες για την ολιγωρία, για την αδιαφορία, την εγκληματική αμέλεια την οποία έχει επιδείξει το αστυνομικό σώμα.

Τα στοιχεία τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι συντριπτικά. Είναι προφανές ότι όταν έγινε αρχικά η καταγγελία, όχι απλά και μόνο δεν επιδείχθηκε κανένα ενδιαφέρον, υπήρξε πρωτοφανής ολιγωρία και αδιαφορία απλά και μόνο γιατί επρόκειτο για αλλοδαπούς. Με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην υπάρξει προσπάθεια διαλεύκανσης των φόνων από την πρώτη στιγμή. Το χειρότερο από όλα είναι ότι υπάρχουν ερωτηματικά τα οποία προκαλούν αγανάκτηση με την έννοια ότι πιθανόν αυτή η αδιαφορία να έχει κοστίσει και την ζωή κάποιων άλλων ανθρώπων.

Η απαίτησή μας λοιπόν παραμένει. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ειλικρινά από τις απαντήσεις και τις τοποθετήσεις τους εγώ διερωτώμαι αν έχουν συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί σε αυτή την περίπτωση και πόσο τεράστιες είναι οι δικές τους ευθύνες για αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους λοιπόν, και την ίδια ώρα να προχωρήσει η προσπάθεια για πλήρη διαλεύκανση αυτού του φρικτού εγκλήματος το οποίο πρέπει να πω ότι θα σημαδέψει την κυπριακή κοινωνία. Αλίμονο εάν αφεθεί η ωρίμανση μιας άποψης ότι μπορεί κάποιος να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και να παραμένει ατιμώρητος έστω για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά το άλλο επιχείρημα που προβάλλεται από την πλευρά του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι τάχα έχουμε τάσεις ρεβανσισμού, νομίζω ότι είναι αστείο να επικαλούνται ένα τέτοιο επιχείρημα. Ας συνειδητοποιήσουν τι έχει γίνει και πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες της αστυνομίας γιατί δεν φρόντισαν από την αρχή να εξετάσει την όλη υπόθεση και να την διαλευκάνει, όπως κατάφερε να το πράξει μέσα σε ελάχιστες ώρες τώρα που αποφάσισε να ασχοληθεί μετά από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος. Ειλικρινά είναι να διερωτάται κάποιος εάν το κυβερνών κόμμα και κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τι πραγματικά έγινε.

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να βρεθούν και κάποιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας σε διαθεσιμότητα το ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε:

Νομίζω ότι εκείνοι στους οποίους θα γίνει προσωπική αναφορά ότι είχαν ενημερωθεί τότε, κοντά στους οποίους δηλαδή είχαν γίνει καταγγελίες, σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει διερεύνηση του θέματος και για εκείνους.

Σε ερώτηση εάν το ΑΚΕΛ έχει κάποια πληροφόρηση για τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρας για πιθανότητα σύγκλησης από τον ΟΗΕ νέας διεθνούς διάσκεψης το καλοκαίρι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε:

Αντιθέτως, όταν υποβλήθηκε αυτή η ερώτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν κατηγορηματικός. Ότι δεν αναμένεται κάτι τέτοιο, ότι η κ. Λουτ ότι είχε να προτείνει το πρότεινε και δυστυχώς δεν καρποφόρησε. Εγώ εντάσσω αυτές τις πληροφορίες που διαρρέουν από το Δημοκρατικό Συναγερμό και από το κυβερνητικό στρατόπεδο σε μία προσπάθεια να πειστεί μία μερίδα της κοινής γνώμης ότι κάτι αναμένεται οπότε να διατηρήσετε ζωντανή την ελπίδα για μετά τις εκλογές. Και αυτό λέγεται ενόψει των εκλογών βέβαια. Τουλάχιστον σε εμάς έχει λεχθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα να αναμένουμε.