Άντρος: Κάποια από τα μέτρα που εξαγγέλλονται δεν έχουν λογική

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού παραχώρησε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη όπου αναφέρθηκε στις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό και τόνισε ότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα και κάποια από τα μέτρα που εξαγγέλλονται δεν έχουν λογική.

Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ:

Θέλω από την αρχή να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε εμπειρογνώμονες ούτε θέλουμε να τους αντικαταστήσουμε.

Αντιθέτως όλο αυτό το διάστημα εμείς είπαμε ότι το πλαίσιο των αποφάσεων πρέπει να το καθορίζουν οι εμπειρογνώμονες και όχι οποιοσδήποτε άλλος. Τα μέτρα όμως τα οποία αποφασίζονται στη βάση των απόψεων των εμπειρογνωμόνων μας προκαλούν ανησυχίες και προβληματισμό.

Πρώτα και κύρια γιατί δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Έχω ακούσει τις απόψεις διαφόρων εμπειρογνωμόνων, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν διάφορα σκαμπανεβάσματα.

Δεν ακούσαμε γι’ ακόμα μια φορά τίποτε από την Κυβέρνηση για τη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Λέμε ότι πιέζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια, ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες στις οποίες προκύπτουν αλλά δεν παίρνει κανένα μέτρο η Κυβέρνηση για να τα στηρίξει. Εμείς είχαμε υποβάλει ένα πολύ συγκεκριμένο υπόμνημα 18 σημείων από το Μάιο προς τον Πρόεδρο, τον ΥΠ. Υγείας και τον ΟΚΥΠΥ για το τι πρέπει να γίνει για να προετοιμαστούν τα νοσηλευτήρια ενόψει της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Διαπιστώνουμε ότι τίποτε δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάποια από τα μέτρα που εξαγγέλλονται δεν έχουν λογική. Να πω κάποια παραδείγματα. Για τα γυμναστήρια. Με βάση το τι λέγεται από τους επιστήμονες και τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων εκεί λαμβάνονται όλα τα μέτρα και τα κρούσματα ήταν ελάχιστα. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα γίνει καθολικό κλείσιμο των γυμναστηρίων. Επιχειρήσεις σίτισης: όταν τους λες να κλείνουν στις 7 σημαίνει ότι δεν τους επιτρέπεις να ανοίξουν. Αυτά τα πράγματα είναι παράλογα κατά την άποψη μας. Θα έπρεπε η Κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει διαφορετικά.

Τα προβλήματα που προκαλούνται είναι τεράστια. Ανησυχούμε ότι πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν ως αποτέλεσμα των μέτρων τα οποία λαμβάνονται από την Κυβέρνηση. Χρειάζεται να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός έτσι ώστε όταν περάσει η πανδημία να στηριχτούν αυτές οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Σε μια περίοδο που η Κυπριακή οικονομία διέρχεται πρωτοφανή ύφεση η ανοχή σε καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών είναι απαράδεκτη.

Από το 2015 μέχρι σήμερα η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει εκδώσει 8 αποφάσεις που τεκμηριώνουν τη χρήση καταχρηστικών ρητρών από τις τράπεζες σε δανειακές συμβάσεις με δανειολήπτες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί ασύγγνωστη καθυστέρηση από τη Νομική Υπηρεσία στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ενώπιον του Δικαστηρίου. Αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής να μην έχουν εκδοθεί διατάγματα με τα οποία οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν στην αφαίρεση των σχετικών όρων από τις συμβάσεις και στη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Αυτή η καθυστέρηση προκαλεί αφάνταστα την κοινωνία. Πρώτο, διότι επιτρέπει στις τράπεζες να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενες τέτοιες αθέμιτες χρεώσεις. Δεύτερο, τους επιτρέπει να προχωρούν σε διαδικασίες εκποίησης υποθηκών, ανεξαρτήτως της συμπερίληψης τέτοιων παράνομων όρων και χρεώσεων στις δανειακές συμβάσεις.

Επιπλέον αυτή η εικόνα μας εκθέτει ανεπανόρθωτα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε πρόσφατη απάντηση μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders υπογραμμίζει ότι η Κύπρος δεν εφάρμοσε αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου.

Η έγκριση από πλευράς του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από 2 εβδομάδες σχετικής νομοθεσίας αποτελεί σίγουρα θετικό βήμα. Ωστόσο μας λυπεί γιατί χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια για να υπάρξει επίσημη αντίδραση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε το σχετικό νομοσχέδιο, ευελπιστώντας ότι θα ανταποκρίνεται επαρκώς στην ανάγκη για ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμε ότι η ολιγωρία της Κυβέρνησης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι εγκληματική. Όχι μόνο γιατί εκθέτει για άλλη μια φορά την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά πολύ περισσότερο γιατί αποτυπώνει την αστείρευτη ανοχή της Κυβέρνησης στην αυθαιρεσία και τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών απέναντι στην κοινωνία. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των τραπεζών η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις και εγκρίνει νομοθεσίες με διαδικασίες εξπρές. Όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των δανειοληπτών κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι γίνεται.

Απευθυνόμαστε εκ νέου στην Κυβέρνηση και την καλούμε:

  1. Να προχωρήσει στην πλήρη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις συστάσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου και επιπέδου προστασίας του καταναλωτή που επιβάλλει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.
  2. Να επισπεύσει τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου για τις υφιστάμενες αποφάσεις που έχει εκδώσει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για τις καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις τραπεζών
  3. Να υλοποιήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για τη δημιουργία ανεξάρτητου θεσμικού φορέα που θα εξετάζει εξωδικαστικά τη σωστή εφαρμογή του νομοθετικού και του κανονιστικού πλαισίου αναφορικά με τις τράπεζες και ειδικότερα σε σχέση με την εφαρμογή της Οδηγίας της ΚΤΚ για τη Διαχείριση Καθυστερήσεων και την ύπαρξη καταχρηστικών όρων σε δάνεια.

Η ανοχή σε τέτοιες πρακτικές πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Είναι επιβλαβής για την κοινωνία γιατί μειώνει την προστασία των δανειοληπτών από τον κίνδυνο των εκποιήσεων. Πολύ περισσότερο όμως είναι επιβλαβής για την κυπριακή οικονομία γιατί απέναντι στο πολύ σημαντικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δυσχεραίνει τη δυνατότητα βιώσιμων αναδιαρθρώσεων για τους δανειολήπτες.