Άντρος – Ερχιουμάν καλούν τον ΠτΔ να ξεκαθαρίσει για αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Άντρος – Ερχιουμάν καλούν τον ΠτΔ να ξεκαθαρίσει για αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) με επικεφαλής τον Πρόεδρο του CTP Τουφάν Ερχιουμάν. Στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συμμετείχαν επίσης, ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής, το μέλος του Γραφείου Κυπριακού Σταύρη Kαλοψιδιώτου, η Διευθύντρια του Γραφείου του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Μαρίνα Σάββα και ο συντονιστής του Γραφείου Επαναπροσέγγισης Ηλίας Δημητρίου.

Με το τέλος της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του CTP στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Άντρος Κυπριανού προέβη στις πιο κάτω δηλώσεις:

«Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο Τουφαν Ερχιουμάν για την πάρα πολύ παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε. Είχαμε μια πάρα πολύ ειλικρινή και θα έλεγα σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό.

Θεωρούμε ως θετικό το γεγονός ότι θα υπάρξει διάνοιξη δύο ακόμα οδοφραγμάτων στις 12 του Νοέμβρη. Ευχή μας είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό και επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας.

Την ίδια στιγμή βέβαια, ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κατορθωτό να επαναρχίσουν ακόμα ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Θεωρούμε ότι η επίσκεψη της κ. Λουτ παρέχει μία μοναδική ευκαιρία και στους δύο ηγέτες να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα έτσι ώστε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαμε μείνει στο Κρανς Μοντάνα. Είναι πεποίθηση μας ότι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν από ένα ενδεχόμενο παρατεταμένο αδιέξοδο είναι πάρα πολλοί, και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους. Επιβάλλεται λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο επαναλαμβάνω το συντομότερο δυνατό να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Η έκκληση μας λοιπόν και προς τους δύο ηγέτες είναι να επιδείξουν την απαραίτητη βούληση, να ιεραρχήσουν ως το πιο σημαντικό την επανένωση της κοινής μας πατρίδας και εκεί να επικεντρώσουν την προσοχή τους. Η Κύπρος ανήκει και στους Ελληνοκύπριους, και στους Τουρκοκύπριους, και στους Μαρωνίτες, και στους Αρμένιους και στους Λατίνους. Θα πρέπει λοιπόν, να την συνδιαχειριστούμε στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως την έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά τον Τουφάν και την αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος για την πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε και για το γεγονός ότι θα συνεργαστούμε για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για να προωθήσουμε τα μηνύματα μας και στις δύο κοινότητες.

Αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Είναι προφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει επεξηγήσει ούτε στον κ. Ακκιντζί τι ακριβώς εννοεί με τον όρο αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Είναι και δική μας απαίτηση ο κ. Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες επιθυμεί να μεταφερθούν από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες οντότητες. Εάν όντως έχει κάποιες ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να τις καταθέσει για να συζητηθούν εδώ και τώρα. Όχι να παρέρχεται χρόνος δίχως να συζητιούνται. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τη συζήτηση των ουσιαστικών θεμάτων τα οποία παραμένουν ανοικτά. Και αυτά είναι τα θέματα τα οποία καθορίζονται από το πλαίσιο Γκουτέρες».