Άντρος για Πουρνάρα: Λυπούμαι να πω ότι υπάρχουν συνθήκες που μας προσβάλουν ως Κυπριακή Δημοκρατία

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας “Πουρνάρα”

Και εμείς χρειάστηκε να μεταναστεύσουμε για να ζήσουμε τις οικογένειες μας, για να ζήσουμε οι ίδιοι, άρα χρειάζεται να έχουμε περισσότερη ευαισθησία από ότι έχουν άλλοι λαοί.

Οι χώροι υποδομής χρειάζονται σαφέστατα βελτίωση και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις υποδομές -κατά την άποψη μας- και στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σίτιση αυτών των ανθρώπων. Κάποιοι είναι ικανοποιημένοι αλλά ακούγονται ταυτόχρονα και πάρα πολλά παράπονα.

Για μας ποια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα;

Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι ως Κύπρος να ακολουθούμε αυτές τις συμβάσεις. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν ακολουθούνται όλες οι συμβάσεις.

Ξέρω ότι ο Υπουργός θα πει ότι ακολουθούνται οι συμβάσεις . Όπως και οι Ευρωπαϊκές Συμβάσεις θα πρέπει να τηρούνται κατά τη δική μας άποψη. Το άλλο ζήτημα, το μεγάλο θέμα που έχει δει το φως της δημοσιότητας χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις Επιτροπές.

Δεν γίνεται τα ανήλικα παιδία να είναι με τους μεγάλους και δεν γίνεται αποδεκτή η αναφορά ότι κάποιοι είναι κατ’ ισχυρισμό ανήλικοι.

Η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού ήταν σαφέστατη στις τοποθετήσεις της. Ότι και σε εκείνες τις περιπτώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να τους προσεγγίζουμε ως ανήλικους μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο. Αυτή είναι η υποχρέωση από τις διεθνής συμβάσεις τις οποίες έχουμε. Η έκκληση μου λοιπόν στον Υπουργό Εσωτερικών και την κυβέρνηση γενικότερα, γιατί τα ζητήματα δεν είναι προσωπικά, είναι να δει με μεγαλύτερη ευαισθησία αυτά τα θέματα.

Επαναλαμβάνω, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους. Όπως εμείς αποταθήκαμε σε άλλους για να βρούμε στήριξη έτσι και αυτοί χρειάζονται τη στήριξη μας. Να επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε σε χρόνο που να είναι λογικός να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στα διάφορα αιτήματα και να περιοριστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα.

Θέλω να συγχαρώ τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ, στην πρώτη γραμμή, γιατί καταλαβαίνω ότι εργάζονται μέσα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Κατανοούμε ότι υπάρχει ένα ρεύμα το τελευταίο διάστημα αυξημένο στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ ουδέποτε μίλησε για ανοικτά σύνορα –θέλω να το ξεκαθαρίσω- και είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα και το οποίο επιχειρείται να προωθηθεί από την πλευρά του ΔΗΣΥ. Ποτέ δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Εκείνο το οποίο λέγαμε και εξακολουθούμε να λέμε είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή, να σεβόμαστε τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συμβάσεις.

Αναφορικά με την έρευνα που έχει διατάξει το Υπουργείο, εύχομαι και ελπίζω να είναι προς την κατεύθυνση της διερεύνησης γιατί συμβαίνουν τέτοια πράγματα εδώ στην Πουρνάρα και όχι γιατί δεν λέχθηκε από κάποιους έγκαιρα. Έπρεπε να γνωρίζουν ως Υπουργείο Εσωτερικών τι γίνεται εδώ. Και λυπούμαι να πω ότι υπάρχουν συνθήκες οι οποίες μας προσβάλουν ως Κυπριακή Δημοκρατία.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα από τα παράπονα που ακούσατε

Πολλά παράπονα και για το φαγητό, για τις συνθήκες διαβίωσης, για το γεγονός ότι κρατούνται περισσότερες μέρες από ότι χρειάζεται.

Παραδείγματος χάρη υπάρχει μια οικογένεια με 6 παιδιά, είναι ο πατέρας τους εδώ θα ήθελαν να επανασυνδεθούν μαζί του, δυστυχώς υπάρχει μια κάποια καθυστέρηση μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες για να επανασυνδεθούν. Δεν θέλω αν μπω σε λεπτομέρειες, το πιο σημαντικό είναι η ουσία και η ουσία είναι ότι θα πρέπει να γίνουν σωστές υποδομές, θα πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση με σεβασμό όπως είπα και προηγούμενα στις διεθνής συνθήκες- γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Και εμείς θα στηρίξουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης προς την ΕΕ για να αποκομίσει πόρους έτσι ώστε να φτιαχτούν οι υποδομές ό[ως πρέπει. Έχουμε συνεννοηθεί με τον Υπουργό, θα μας δώσει αναλυτική κατάσταση που έχουν ξοδευτεί τα 100εκ. τα οποία έχει πάρει η Κυπριακή Δημοκρατίας τα τελευταία 6 χρόνια, θέλουμε να δούμε ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αναγνωρίζετε όμως την όλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση με τα να που είναι στη βουλή για τη διαχείριση της μεταναστευτικής..

Θα δούμε και θα τα κρίνουμε από το περιεχόμενο τους. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ πρόωρο να πω οτιδήποτε για το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Εγώ αναγνωρίζω στον Υπουργό την προσπάθεια να κάνει πράγματα στο σύντομο χρονικό διάστημα που είναι εκεί. Όπως επαναλαμβάνω ότι τα προβλήματα, επαναλαμβάνω, εξακολουθούν να είναι πάρα πολλά, η κατάσταση –θα το πω όπως το νιώθω- συνιστά προσβολή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορούν να ζουν άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες. Καταλαβαίνω ΄ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, καταλαβαίνω ότι ο χρόνος που είχαμε ήταν περιορισμένος αλλά έπρεπε να ιεραρχήσουμε σωστά τις προτεραιότητες μας.

Σχετικά με δήλωση του Υπουργού για το θέμα που προέκυψε «κατ’ ισχυρισμό ανήλικους»

Έγινε μετακίνηση των ανήλικων παιδιών και τους μετέφεραν με τις γυναίκες. Τις προηγούμενες μέρες έγινε η μετακίνηση, αντιλαμβάνεστε αν πρέπει να διερευνηθεί κάτι είναι ποιος έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση που έχει γίνει. Γιατί όταν είναι τα ανήλικα παιδιά με τους μεγάλους αντιλαμβάνεστε ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν.

Το δεύτερο αφορά τη συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί πολύ σωστά έχει πει ο Υπουργός, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα έχουν δεχτεί τη μεγαλύτερη συνέπεια από τις ροές προσφύγων από τη Συρία και την Τουρκία. Επιδιώξαμε στο Ευρωκοινοβούλιο να περάσουμε την άποψη ότι εκείνοι οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο και λένε ότι θέλουν να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και το δηλώνουν οι ίδιοι, είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, να επιτρέπεται.

Οι ισχυρές χώρες της ΕΕ είπαν όχι, θα παραμένουν στις χώρες υποδοχής μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου , όταν εμείς είπαμε ότι αυτό το πράγμα είναι λανθασμένο και εφόσον δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια η κάθε χώρα να φιλοξενεί αριθμό προσφύγων ανάλογο με το μέγεθος της και τις οικονομικές της δυνατότητες. Λυπούμαι να πω ότι δεν μας στήριξαν οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ σε αυτή την τοποθέτηση του είχαμε στο ΕΚ.

Ελπίζω και εύχομαι τώρα με τη θέση που διατυπώνει ο Υπουργός να έχουμε τη στήριξη τους, έτσι ώστε όλες οι χώρες της ΕΕ να μοιραστούν τα βάρη.