Άντρος για πανηγυρισμούς Ομόνοιας: Έπρεπε να τηρηθούν τα σχετικά πρωτόκολλα

Σε ερώτηση για τους πανηγυρισμούς  της Ομόνοιας και τη μη τήρηση των μέτρων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, είπε:

«Πρώτα να συγχαρούμε την Ομόνοια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος όπως επίσης και τα σωματεία Απόλλωνας και ΑΕΛ που μέχρι την τελευταία στιγμή διεκδικούσαν το πρωτάθλημα και να πω ότι έχετε απόλυτο δίκαιο, ότι ναι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται με τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων.»

Οι δηλώσεις  Άντρου Κυπριανού, κατά την διάρκεια περιοδείας του στην επαρχία Πάφου

Η επίσκεψή μας εδώ σε αυτή την ακριτική περιοχή στοχεύει στο να στηρίξουμε το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το παραϊατρικό προσωπικό του νοσοκομείου και να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τεράστια δουλειά και το ρόλο που έχουν επιτελέσει για την καταπολέμηση της πανδημίας μέσα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Σε πολλές περιπτώσεις υπερέβαλαν εαυτόν και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα έχουμε φέρει συμβολικά κάποιες μάσκες και τις επόμενες μέρες θα φέρουμε και κάποιες στολές για το προσωπικό.

Θέλω όμως να εκφράσω τη λύπη μου γιατί το νοσοκομείο εδώ έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά και μόνο για τους ασθενείς του covid – 19, είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τον κόσμο της ευρύτερης περιοχής να υποχρεώνεται να μετακινείται σε άλλες περιοχές όταν και εφόσον αντιμετωπίζει ιατρικά προβλήματα. Θεωρώ ότι το Υπ. Υγείας πρέπει να αναθεωρήσει αυτή του την απόφαση και να δει πως επιλύει τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.

Να πω ότι η Κύπρος από χθες μπήκε σε μια νέα φάση, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η φάση δεν θα έχει πισωγυρίσματα γιατί και η ψυχική υγεία του κόσμου αλλά και η οικονομία του τόπου έχουν ταλαιπωρηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, βέβαια συμφωνούμε ότι εκείνο που προέχει είναι η δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να δούμε πως προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν σε ότι αφορά τόσο τις ΜμΕ όσον και τους εργαζόμενους με τη λήξη της πανδημίας.

Σε ότι αφορά τις ΜμΕ, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας θεωρούμε ότι κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα τις στηρίξουν για επαναδραστηριοποίηση.

Πρώτα και κύρια πρέπει να μελετήσει ποια μέτρα παίρνει για να αντιμετωπιστούν τα χρέη τα οποία έχουν προκύψει κατά την διάρκεια της πανδημίας και τα οποία είναι αρκετά μεγάλα θα έλεγα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο μπορούν να κατατίθεται τα λεφτά από τις φοροδιαφυγές αλλά και από άλλες πηγές εσόδων για να στηριχθεί η επαναδραστηριοποίηση των ΜμΕ.

Επίσης θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας ο οποίος θα μπορεί να συμβουλεύει και να βοηθά ΜμΕ για να απορροφούν λεφτά από ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να τερματιστούν οι διαδικασίες εξώσεων και εκποιήσεων των ΜμΕ και βέβαια να αντιμετωπιστεί και ένα πρόβλημα το οποίο από την έναρξη της πανδημίας δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, το ζήτημα των ενοικίων. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει επιδότηση η οποία να μοιράζεται στα τρία, από το κράτος, τους ενοικιαστές και τους ιδιοκτήτες.

Προβλήματα τεράστια θα αντιμετωπίσουν και οι εργαζόμενοι με την λήξη της πανδημίας και με τον τερματισμό της στήριξης των επιχειρήσεων από το κράτος, υπάρχει ο κίνδυνος μαζικών απολύσεων, υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης δραστικά των μισθών γι’ αυτό χρειάζεται η κυβέρνηση να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των τεράστιων ζητημάτων.

Βέβαια πρέπει να πω ότι έχουμε πολλές επιφυλάξεις για το τι ρόλο θα διαδραματίσει το κράτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ίδιος είναι πολύ κακός εργοδότης, το ίδιο το κράτος. Η κυβέρνηση εννοώ είναι πολύ κακός εργοδότης και αναφέρομαι στην απεργία η οποία θα γίνει σήμερα από τους εκπαιδευτικούς στα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης, στα μεταλυκειακά ινστιτούτα, στα αθλητικά και στο μουσικό σχολείο, άνθρωποι οι οποίοι ενώ εργάζονταν κανονικά με πολύ μικρούς μισθούς από την πλευρά της κυβέρνησης, η κυβέρνηση αποφάσισε μια μέρα να τους μετατρέψει σε αυτοεργοδοτούμενους με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να φυτοζωούν σήμερα.

Αρκετοί από αυτούς, η καταπληκτική πλειοψηφία, υποχρεώνεται να ζει με 500 ευρώ το μήνα. Με αυτά λοιπόν ως δεδομένα εμείς ανησυχούμε και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση από την μια θα πρέπει να καθορίσει κατώτατο μισθό στους διάφορους κλάδους επαγγελμάτων, από την άλλη θα πρέπει να στηρίξει την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και να ξεκαθαρίσει νομοθετικά ότι υπερέχουν αυτές των ατομικών συμβολαίων και εκεί και όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να καθοριστούν ελάχιστα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ερώτηση: Χθες με τους πανηγυρισμούς με τα μέτρα, όσον αφορά το θέμα με τα μέτρα ήταν έτσι πολύς ο κόσμος, συνωστισμός…

«Πρώτα να συγχαρούμε την Ομόνοια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος όπως επίσης και τα σωματεία Απόλλωνας και ΑΕΛ που μέχρι την τελευταία στιγμή διεκδικούσαν το πρωτάθλημα και να πω ότι έχετε απόλυτο δίκαιο, ότι ναι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται με τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων.»