“Άνοιγμα” σε Μόσχα και Κίεβο για τα κρητικά προϊόντα

Σε εκθέσεις στη Μόσχα και το Κίεβο προωθούν οι Κρήτες προϊόντα της φημισμένης κρητικής διατροφής.

Παρουσίασαν το Brand name «ΚΡΗΤΗ» και τα ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα, ενώ σεφ από το νησί μαγείρεψαν και δίδαξαν παραδοσιακές γεύσεις με βάση το ελαιόλαδο, όπως απάκι με πετιμέζι, γαρίδες σαγανάκι, κρητικά χειροποίητα μακαρόνια (σκιουφιχτά), μοσχάρι φιλέτο με κρούστα αρωματικών της Κρήτης, κρητική σαλάτα με σταμναγκάθι, παπούλες, ντάκο με ντομάτα και μυζήθρα, μυζηθρόπιτες με μέλι και τσικουδιά.

Τα κρητικά εδέσματα προκάλεσα το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών των δύο χωρών, των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και των τουριστικών φορέων, καθώς είναι μοναδική η διατροφική αξία της κρητικής κουζίνας.

Μέσα από την εκστρατεία αυτή, οι Κρητικοί δεν αυξάνουν μόνο τις εξαγωγές των τοπικών προιόντων, αλλά και τον τουρισμό.  Το 2012 εκδόθηκαν 581.980 βίζες από τη Ρωσία, αυξημένες κατά 28% σε σχέση με το 2011. Η  Κρήτη σε επίπεδο Ελλάδας αποτελεί τον δεύτερο αγαπημένο προορισμό των Ρώσων τουριστών, και σε αυτό βοηθάει το γεγονός και των απευθείας πτήσεων για Ηράκλειο.

Ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας-εισαγωγέας τροφίμων, Διονύσης Ποπόφ, ανέφερε ότι φέτος στα ράφια των ρωσικών σούπερ μάρκετ υπάρχουν 200 κωδικοί ελληνικών προϊόντων σε 2000 σημεία, σούπερ μάρκετ, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι σε 3 με 4 χρόνια να έχουν αυξηθεί οι κωδικοί ελληνικών προϊόντων σε 500 και να πωλούνται σε 7000 σημεία, σούπερ μάρκετ».