Άνοιγμα Κουβέλη σε Ελιά, Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτησή του στη διάθεση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ έθεσε ο Φώτης Κουβέλης, όπως είχε προαναγγείλει και ζήτησε από όλα τα στελέχη να διασφαλιστεί η ενότητα και να προχωρήσει το κόμμα συντεταγμένα.

Πρότεινε ακόμη να διεξαχθεί το φθινόπωρο συνέδριο «σύνθεσης και ενότητας» και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να αποφασίσει, σε συνεδρίασή της μέχρι το τέλος Ιουνίου, την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.

Γι΄αυτό πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, με κατοχυρωμένη την αυτόνομη παρουσία της, να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας στο οποίο να συμπεριλαμβάνονται «όλες οι δυναμεις που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση από τον χωρο της Αριστερας, τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον χώρο της οικολογίας».

Προϋπόθεση για συνεργαία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, είναι να ξεκαθαρίσει την ευρωπαϊκή του πορεία. Ο κ. Κουβέλης απέκλεισε ωστόσο ρητά την κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ..

Ακόμη σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστερας, να απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελιά και στο Ποτάμι, σε ανεξάρτητες προοδευτικές κινήσεις και προσωπικότητες, στον χώρο της Οικολογίας και σε ανένταχτους αριστερούς «για να εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις πολιτικές εξελίξεις».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι θα διαψευστούν «οι Κασσάνδρες που προεξοφλούν ήδη το τέλος του εγχειρήματός μας». «Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στις εξελίξεις. Θα επουλώσει τις πληγές. Θα κλείσει τα ρήγματα. Θα συμβάλει στην αναγέννηση του τόπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις. Με παρούσα την συλλογικότητα του κόμματος μας», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική ήττα, σημειώνοντας ότι η ευθύνη είναι αδιαίρετη για όλη την ηγετική ομάδα. Απάντησε στη κριτική που δέχθηκε ότι η ήττα του κόμματος οφείλεται στην είσοδο και έξοδο από την κυβέρνηση και στην άρνηση να συμπράξει με την κίνηση των 58, λέγοντας ότι ήταν σωστή η απόφαση να μπει στην κυβέρνηση το Ιούλιο του ’12 γιατί η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και αποχώρησε με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ γιατί η κυβέρνηση είχε αποκτήσει μονοκομματική με συντηρητική ατζέντα.

Για τους 58 είπε ότι η κίνησή τους αποσκοπούσε στη διαμόρφωση νέου πολιτικού φορέα και η απόπειρα τους κατέρρευσε, «κάτω από την ασφυκτική λαβή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που αντιλαμβανόταν τη συνεργασία με όρους λεοντείου εταιρείας».

Ο κ. Κουβέλης άφησε πάντως αιχμές κατά στελεχών της ΔΗΜΑΡ για ελλιπή στήριξη της προεκλογικής εκστρατείας, λέγοντας: «Να αναρωτηθεί ο καθένας μας αν έκανε ό,τι περνούσε απο το χέρι του, αν ήμασταν σε αυτό το χώρο ενωμένοι, αν ήμασταν αλληλέγγυοι».

«Φανήκαμε φιλόξενοι σε πρόσωπα με άλλη πολιτική καταγωγή που ήθελαν να δώσουν μαζί μας την εκλογική μάχη;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Ήμασταν όσο άξιζε σε αυτό το χώρο ενωμένοι; Ήμασταν αλληλέγγυοι; Δώσαμε τη μάχη οσο αποτελεσματικότερα μπορούσαμε πέρα από προσωπικές θέσεις;».