Άμυλο και οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης στη διατροφή

Άμυλο και οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης στη διατροφή

Το άμυλο είναι  ένα από τα βασικότερα συστατικά τροφίμων όπως οι πατάτες, το ψωμί και τα όσπρια. Το άμυλο αποτελεί μια πολύ βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και αν και αρκετά παρεξηγημένο από αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος, είναι άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό όταν καταναλώνεται σε λογικά πλαίσια.

Το άμυλο είναι μέρος του συνόλου των υδατανθράκων, μαζί με τα σάκχαρα και τις φυτικές ίνες. Παρόλο που αναφέρεται ως σύνθετος υδατάνθρακας, εντούτοις συνεισφέρει στη διατροφή πολλές θερμίδες.

Συνήθως θεωρούμε πως από τα τρία είδη των υδατανθράκων, μόνο οι απλοί υδατάνθρακες είναι οι «κακοί» και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα σάκχαρα.

Όμως, παρόλο που το άμυλο ανήκει στους λεγόμενους σύνθετους υδατάνθρακες, τους θεωρούμενους «καλούς», η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης.

Προτιμήστε λοιπόν να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες θα σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι, θα αποτρέψουν την επιθυμία για επιπλέον φαγητό, δεν θα αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Οι αμυλούχες τροφές

Οι αμυλούχες τροφές βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο πρωινό. Τα δημητριακά για πρωινό, το τοστ, τα κουλούρια, τα αγγλικά muffins, το κέικ, τα κρουασάν και το πλιγούρι βρώμης είναι τα αμυλούχα τρόφιμα που καταναλώνονται πιο συχνά. Στο μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, αμυλούχες τροφές είναι οι τηγανιτές πατάτες, ο πουρές πατάτας, οι ψητές πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά, το κους-κους, τα φασόλια και οι φακές, η ζύμη για πίτσα, τα ψωμάκια, οι τορτίγιες και το καλαμπόκι. Πολλές τροφές-σνακ είναι επίσης πολύ αμυλούχες, όπως τα κουλούρια, τα μπισκότα, τα πατατάκια και τα σνακ δημητριακών.

Επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, εντούτοις το άμυλο μπορεί να παράγει τα ίδια αποτελέσματα. Το άμυλο κατασκευάζεται από ένα μακρύ μόριο γλυκόζης και όταν χωνεύεται διασπάται σε ζάχαρη. Αν τρώτε πολλά αμυλούχα τρόφιμα μπορεί να δημιουργήσετε μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, με αποτέλεσμα αυτά να αυξηθούν πολύ απότομα και στη συνέχεια το ίδιο απότομα να πέσουν. Αυτές οι διακυμάνσεις που συνδέονται με διαφορετικά επίπεδα ενέργειας, αυξάνουν την πείνα και την επιθυμία για φαγητό με αποτέλεσμα να σας καταστήσουν επιρρεπείς στην υπερφαγία.

Επιπλέον, εάν έχετε προδιαβήτη, διαβήτη ή αντιδραστική υπογλυκαιμία, η κατανάλωση αμυλούχων τροφών μπορεί να επιδεινώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, μετατρέποντάς τα σε ένα… roller coaster με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστείτε την κατάστασή σας.

Αύξηση βάρους

Οτιδήποτε τρώει κανείς σε υπερβολικές ποσότητες, συμπεριλαμβανομένου του αμύλου, οδηγεί μαθηματικά σε αύξηση του σωματικού βάρους. Το άμυλο είναι υδατάνθρακας και περιέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Επιπλέον, πολλές αμυλούχες τροφές κυρίως οι επεξεργασμένες μπορεί να είναι εθιστικές και να σας κάνουν να θέλετε να φάτε περισσότερο απ’ ό,τι πραγματικά χρειάζεστε, γεγονός που σας φορτώνει με έξτρα κιλά. Η περίσσεια αμύλου και ζάχαρης μετατρέπονται εύκολα σε λίπος ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται με τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που προκύπτουν από την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Αφού μετατραπεί σε λίπος στη συνέχεια αυτή η περίσσεια αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος για μελλοντική χρήση και μπορείτε να παρατηρήσετε ότι τα ρούχα σας γίνονται πιο σφιχτά.

Μειώστε την πρόσληψη αμύλου

Προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη αμύλου, καθώς και την πρόσληψη σακχάρου για μέγιστα οφέλη στην υγεία σας. Ξεκινήστε με την εξάλειψη όλων των επεξεργασμένων τροφίμων και των τροφίμων που παρασκευάζονται από επεξεργασμένα δημητριακά, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από τις προ-συσκευασμένες και έτοιμες για κατανάλωση τροφές, που βρέθηκαν στο μανάβικό σας. Αποκτήστε την μικρή ποσότητα των υδατανθράκων που χρειάζεστε από το γάλα, τα φρούτα, το γιαούρτι, τους ξηρούς καρπούς.

Ακολουθήστε διατροφή χαμηλή σε άμυλο ή χωρίς καθόλου άμυλο για μερικές εβδομάδες και παρατηρήστε αν υπάρχει κάποια βελτίωση στα επίπεδα της ενέργειάς σας και το σωματικό σας βάρος.