Άμεση λήψη 18 κυριοτέρων μέτρων στις κεντρικές φυλακές

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ανακοίνωσε πριν από λίγο 18 από τα κυριότερα μέτρα για την αναδιαμόρφωση της κατάστασης που επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές,  προσθέτοντας ότι αύριο Τρίτη θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα.

Μεταξύ των μέτρων το κυριότερο άμεσο είναι η συνεχής παρουσία της ειδικού κλιμακίου της ΜΜΑ στις Κεντρικές Φυλακές στην οποία ανατίθεται προσωρινά η διενέργεια των πλείστων ελέγχων των μέτρων ασφάλειας.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ένας αξιωματικός και επτά δεσμοφύλακες και ότι δρομολογήθηκε η διαδικασία για να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι δύο δεσμοφύλακες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τα μέτρα αφού ανέφερε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ήδη την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να θέσει τέρμα στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και να αναβαθμίσει το επίπεδο του σωφρονιστικού ιδρύματος ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αφού διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση δεν είχε ούτε έχει πρόθεση να κρύψει τα προβλήματα ή να αναζητήσει δικαιολογίες για τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων μηνών, πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα από την πρώτη μέρα.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι επιδείχθηκε ολιγωρία στην εφαρμογή των μέτρων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και υπόσκαψη τους, υπέδειξε ότι οι πολιτικές και τα μέτρα δεν είναι αρκετό να εξαγγέλλονται, αλλά και να υλοποιούνται.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσω σήμερα είναι μόνο μέρος της συνολικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία για σκοπούς και διαφάνειας, αλλά και λογοδοσίας, θα δοθούν στο σύνολο τους στη δημοσιότητα αύριο. Τα μέτρα που εξαγγέλλω σήμερα έχουν άμεση ισχύ και η παρακολούθηση της υλοποίησης τους θα έχει άμεση προτεραιότητα.

Τα δεκαοκτώ μέτρα όπως ανακοινώθηκαν είναι :

Η άμεση επιστροφή του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Γιώργου Τρυφωνίδη στα αστυνομικά του καθήκοντα.

Η διαθεσιμότητα ενός αξιωματικού και επτά δεσμοφυλάκων και η δρομολόγηση διαδικασιών να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι δύο δεσμοφύλακες.

Η σύσταση ειδικής ομάδας του ΤΑΕ Λευκωσίας που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες για τις δύο πρόσφατες αυτοκτονίες και την κακοποίηση κρατουμένου και να ολοκληρώσει χωρίς καθυστέρηση τις έρευνες για τις αυτοκτονίες της 18/7 και 15/8.

Λήφθηκε απόφαση ότι οι πειθαρχικές έρευνες για τις ίδιες υποθέσεις, για σκοπούς διασφάλισης της αντικειμενικότητας τους, θα γίνουν, από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και θα ολοκληρωθούν εντός 30 ημερών.

Αποφασίστηκε συνεχής παρουσία ειδικού κλιμακίου της ΜΜΑΔ στις φυλακές με ευθύνη τον καθημερινό έλεγχο κελιών, κοινόχρηστων χώρων και χώρων του προσωπικού των φυλακών και ανασχεδιασμός του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης των φυλακών, κατά τρόπο που να είναι αδύνατη η επέμβαση στο υλικό που καταγράφεται με οδηγίες να εφαρμόζονται αυστηρότερα πρωτόκολλα τήρησης αρχείου με την αποκλειστική ευθύνη χειρισμού του συστήματος να ανατίθεται στη ΜΜΑΔ.

Περαιτέρω αποφασίστηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι του προσωπικού των φυλακών κατά την είσοδο και έξοδο τους με την ευθύνη διενέργειας των ελέγχων να ανατίθεται προσωρινά στη ΜΜΑΔ.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποφασίστηκε η άμεση εφαρμογή μέτρων πρόληψης και πάταξης της διαφθοράς, όπως η υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από μέλη του προσωπικού των φυλακών και συγγενών τους.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η μετακίνηση των επιθεωρητών στην πτέρυγα ευθύνης τους, αντί στα κτήρια διοίκησης, για αποτελεσματικότερο έλεγχο και επικοινωνία με τους κρατουμένους.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ψυχιατρικής πτέρυγας φυλακών, στην οποία θα μετακινούνται άτομα που χρειάζονται ψυχιατρική στήριξη και φροντίδα, η άμεση αξιολόγηση, από ομάδα ψυχιάτρων της ψυχοσωματικής κατάστασης φυλακισμένων, που έχουν ήδη προβεί σε πράξεις αυτοτραυματισμού και η εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων για κρατουμένους που έχουν επιδείξει σημάδια ψυχολογικής κατάπτωσης.

Στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας περιλαμβάνεται η ανακατανομή των φυλακισμένων με βάση το ύψος της ποινής και τον βαθμό επικινδυνότητας, που ως μέτρο αναμένεται να οδηγήσει και στην αποσυμφόρηση των φυλακών, η μετακίνηση προσώπων που τελούν υπό κράτηση για οικονομικές οφειλές στην ανοικτή φυλακή, για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και η επαναξιολόγηση καταλόγου αντικειμένων που θεωρούνται επικίνδυνα.

Στα 18 μέτρα περιλήφθηκε και ο καταρτισμός προγράμματος εκπαίδευσης του προσωπικού των φυλακών από την Αστυνομική Ακαδημία, τη ΜΜΑΔ, το Υπουργείο Υγείας και την Επίτροπο Διοικήσεως, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η άμεση συμμόρφωση με τις εκθέσεις της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτρόπου Διοικήσεως και η ενδυνάμωση των μηχανισμών εξωτερικής επιθεώρησης των φυλακών με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου Διοικήσεως, ώστε να μπορεί να διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους, και επανεξέταση της λειτουργίας του Συμβουλίου Φυλακών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.