Άλμα σημείωσε η τιμή του φυσικού αερίου 7,3% μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας

Άλμα σημείωσε η τιμή του φυσικού αερίου μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου αλλά και του υπουργού Εξωτερικών για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο κατά 7,3% και ενώ είχαν προηγηθεί δύο μέρες υποχώρησης των τιμών. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και 8,9% πριν κλείσουν τελικά στα 74,914 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα αντίστοιχα συμβόλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 7,6%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σήμερα για «πολύ υψηλή» πιθανότητα Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία απάντησε με ένα κείμενο 11 σελίδων στις προτάσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια αναφέροντας ότι δεν σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία.

Παράλληλα προχώρησε στην απέλαση του δεύτερου στην ιεραρχία της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, Μπαρτ Γκόρμαν, όπως έκανε γνωστό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο και κατήγγειλε κλιμάκωση στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες» και υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δημιουργεί προσχήματα για την εισβολή στη γειτονική της χώρα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μια ψεύτική ή και αληθινή επίθεση με χημικά όπλα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία έχει τα πάντα έτοιμα για να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία χωρίς προειδοποίηση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενo τον στρατηγικό αναλυτή εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, Christopher Louney, «Η γεωπολιτική παραμένει μια διαρκώς αναπτυσσόμενη δύναμη στις αγορές φυσικού αερίου. Οι ανησυχίες και οι κίνδυνοι για την κατάσταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».