Άγκελα Μέρκελ: Η Ρωσία δεν έχει κάνει αρκετά

Υπέρ της εξέτασης νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρεί πως η Ρωσία δεν έχει κάνει αρκετά για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης με την Ουκρανία.

«Μίλησα με τον Ρώσο πρόεδρο σήμερα το πρωί και του ξεκαθάρισα ξανά ότι η Ουκρανία από τη μία πλευρά έχει προχωρήσει σε μια σειρά από βήματα για να εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης, αλλά από την άλλη πλευρά δεν βλέπω καμία ρωσική υποστήριξη για τη συμφωνία, η οποία φυσικά θα είχε επιπτώσεις και στους αποσχιστές στην Ουκρανία» είπε η κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως είπε, «η Ρωσία έχει τη δύναμη, ή θα μπορούσε να έχει τη δύναμη, να οδηγήσει τους αποσχιστές σε έναν ειρηνικό δρόμο συζητήσεων για το Σύνταγμα και τις προετοιμασίες για τις εκλογές, όμως δυστυχώς λείπουν αυτά τα σημάδια».

Πρόσθεσε πως «γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αντιδράσουμε». «Θα πρόκειται για μια κοινή ευρωπαϊκή δράση και μια δράση από τη G7» διευκρίνισε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν «το συντομότερο δυνατό» για να εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. «Πρέπει όχι μόνο να σκεφτούμε, αλλά παράλληλα να προβλέψουμε νέες κυρώσεις (. . .). Προς αυτή την κατεύθυνση θα συναντηθούν επίσης το συντομότερο δυνατό οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών», είπε.

Λίγη ώρα αργότερα και η Γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε πως οι ηγέτες των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι «αναφέρθηκαν» στην πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Οι ηγέτες κάλεσαν να υπάρξει άμεση αντίδραση της G7 και αναφέρθηκαν στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα εναντίον της Ρωσίας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών.

«Υπενθύμισαν την αξίωσή τους να ευοδωθεί η δημοκρατική διαδικασία στην Ουκρανία», κρίνοντας ότι «η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου είναι θεμελιώδης ώστε να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αποφασίσουν ελεύθερα και με απόλυτη διαφάνεια για το μέλλον τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους ηγέτες, «η Ρωσία, βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβε στη Γενεύη, πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, απέχοντας από προκλητικές δηλώσεις ή κινήσεις εκφοβισμού».

Εξάλλου «υπογράμμισαν την ανάγκη να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η συμφωνία της Γενεύης, προκειμένου να υπάρξει επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο».

Παράλληλα συμφωνήθηκε να ζητηθεί η ενίσχυση του ρόλου της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

Σε ανάλογη ανακοίνωση για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα προέβη και ο Λευκός Οίκος.