Φάουτσι: «Πιο θανατηφόρα κατά 30% στους ηλικιωμένους η βρετανική μετάλλαξη»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού κρούει ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ», Άντονι Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε αμερικανικό δίκτυο.

Ο Φάουτσι προειδοποιεί ότι, η νέα ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξημένη μολυσματικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι η δύναμη του ιού θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες βλάβες στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων και θανάτων», δήλωσε ο Φάουτσι στην εκπομπή της Μάργκαρετ Μπρέναν, «Face the Nation» του αμερικανικού δικτύου CBS.

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος υποστήριξε ότι, στην αρχή οι Βρετανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι η νέα μετάλλαξη του ιού δεν είναι πιο θανατηφόρα. Τώρα πλέον αυτό δεν ισχύει καθώς μία μελέτη έδειξε ότι είναι περίπου 30% πιο θανατηφόρα στην κατηγορία των ηλικιωμένων.

Ο μέσος όρος θνητότητας στους πολίτες ηλικίας 60 ετών ήταν περίπου 10 νεκροί ανά 10.000 κατοίκους. Αλλά με τη νέα μετάλλαξη, ο μέσος όρος πλέον είναι 13 με 14 θάνατοι στον ίδιο πληθυσμό, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «USA Today».

Η βρετανική μετάλλαξη έχει επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 22 αμερικανικές πολιτείες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ο Φαόυτσι δήλωσε επίσης ότι τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 φαίνεται ότι εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά έναντι της βρετανικής μετάλλαξης, αν και παραδέχεται ότι αυτή μπορεί να επηρεάσει σε μικρό βαθμό την προστασία που παρέχουν στον οργανισμό.

Δεν δίστασε όμως να εκφράσει μεγαλύτερη ανησυχία για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η οποία όπως είπε, φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

«Φαίνεται ότι μειώνει περισσότερο την αποτελεσματικότητα των εμβολίου, αλλά είμαστε ακόμα σε αυτό το επίπεδο προστασίας των εμβολίων που πλεονεκτούν έναντι των μεταλλαγμένων ιών», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης «θα μελετήσουμε την πορεία αυτών των μεταλλάξεν καθώς αυτές εξελίσσονται. Αυτό που θα κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα ότι… τελικά ίσως χρειαστεί να τροποποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τα εμβόλια».

Check Also

Η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ πήρε δώρο δυο κουτάβια… (Photos)

Τα κόργκι πέμπροκ από την Ουαλία είναι τα αγαπημένα σκυλιά της βασίλισσας Ελισάβετ. Από όταν …

Βραζιλία-Μπολσονάρου: Αρκετά με το κλαψούρισμα για τον κορωνοϊό

Έπειτα από δύο συνεχόμενες ημέρες θανάτων ρεκόρ από τη νόσο Covid-19 στη Βραζιλία, ο πρόεδρος …