Υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Ένοχοι κρίθηκαν ο πρώην δήμαρχος, Λουρουτζιάτης και άλλα 3 πρόσωπα

Υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Ένοχοι κρίθηκαν ο πρώην δήμαρχος, Λουρουτζιάτης και άλλα 3 πρόσωπα

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε σήμερα ένοχους τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου Δημήτρη Πατσαλίδη, τον Μιχάλη Πάντη, μηχανικό στο τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Γεώργιο Κουλλαπή, πρώην μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την εταιρεία Helector Cyprus Ltd, για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

Το Κακουργιοδικείο αθώωσε τον Αντώνιο Κουρουζίδη, πρώην μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας και τον γιατρό Νικόλα Κουλλαπή καθώς και την εταιρεία του MIDORIACO Ltd.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, «ολοκληρώθηκε σήμερα η μακρά ακροαματική διαδικασία της πολύκροτης υπόθεσης για το ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Κόσιης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η οποία αποτέλεσε την σοβαρότερη υπόθεση χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων που παρουσιάστηκε ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης».

«Η εν λόγω υπόθεση», όπως αναφέρεται, «αφορούσε αδικήματα χρηματισμού , διαφθοράς , συνωμοσίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αντιμετώπιζαν 16 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήταν όλοι δημόσιοι αξιωματούχοι και υπάλληλοι, οι οποίοι έλαβαν μίζες πέραν του €1.000.000, ώστε να προωθήσουν συμφέροντα της κατηγορούμενης εταιρείας Helector Cyprus Ltd που διαχειρίζετο τα δύο έργα, προστίθεται».

Στην ανακοίνωσή της, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι «το Κακουργιοδικείο με απόφαση, που εκδόθηκε σήμερα, έκρινε ένοχους τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη , τον οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου Δημήτρη Πατσαλίδη, τον Μιχάλη Πάντη, μηχανικό στο τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Γεώργιο Κουλλαπή, πρώην μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την εταιρεία Helector Cyprus Ltd».
.
«Το Κακουργιοδικείο αθώωσε τον Αντώνιο Κουρουζίδη, πρώην μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας και τον γιατρό Νικόλα Κουλλαπή καθώς και την εταιρεία του MIDORIACO Ltd», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι «κατά τη διάρκεια της ακρόασης είχαν προβεί σε παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ο πρώην Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας καθώς άλλα τέσσερα φυσικά πρόσωπα».

Το Κακουργιοδικείο όρισε την υπόθεση στις 14.2.20, ημερομηνία κατά την οποία η ΜΟΚΑΣ θα προωθήσει αίτημα δήμευσης περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, ενώ στις 25.2.20 οι συνήγοροι υπεράσπισης θα αγορεύσουν για μετριασμό των ποινών που θα επιβληθούν στη συνέχεια.

Την υπόθεση εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής χειρίστηκε ο Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος, καταλήγει η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Ανακοίνωση για την απόφαση εξέδωσε σήμερα και το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, στην οποία αναφέρει ότι «στη σημερινή του συνεδρία εξέδωσε την επιφυλαχθείσα απόφασή του στην Υπόθεση Αρ. 9357/16 εναντίον των 8 Κατηγορούμενων από τους 16 που παρέμειναν μετά από την παραδοχή 5 εκ των αρχικών Κατηγορουμένων και την αναστολή ποινικής δίωξης ενός εξ αυτών».

«Η υπόθεση αφορούσε κατηγορίες δεκασμού και δωροδοκίας δημόσιων αξιωματούχων στη γνωστή υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης και ΧΥΤΑ Πάφου. Η ακροαματική διαδικασία υπήρξε μακρά. Κατέθεσαν συνολικά 87 μάρτυρες για την Κατηγορούσα Αρχή και αρκετοί για την πλευρά των Κατηγορουμένων», αναφέρει το Κακουργιοδικείο.

Σημειώνει ότι «το Δικαστήριο με την μακροσκελή απόφασή του, αποτελούμενη από 250 σελίδες, αφού αξιολόγησε τη μαρτυρία, βρήκε ένοχους και καταδίκασε 5 από τους Κατηγορούμενους ενώ αθώωσε τους άλλους 3. Οι κατηγορίες στις οποίες κρίθηκαν ένοχοι αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροδοκίας, της επίδειξης εύνοιας από δημόσιους αξιωματούχους, της κατάχρησης εξουσίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Ειδικότερα, προσθέτει, «με βάση την ετυμηγορία του Δικαστηρίου η κατηγορούμενη εταιρεία 15 δωροδόκησε τον Κατηγορούμενο 1 με το ποσό των €124.600, τον Κατηγορούμενο 2 με το ποσό των €10.000, τον Κατηγορούμενο 6 με το ποσό των €138.000 και τον Κατηγορούμενο 7 με το ποσό των €100.000. Κρίθηκε, επίσης, ένοχη για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και ενεργούς δωροδοκίας και η κατηγορούμενη 15 εταιρεία».

«Η υπόθεση προγραμματίστηκε για αγορεύσεις για μετριασμό της ποινής στις 25/02/2020 και διατάχθηκε όπως οι Κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τότε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Check Also

Τμήμα Δασών: Ετοιμότητα για πυρκαγιές σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού λόγω καύσωνα

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πληροφορεί το κοινό ότι λόγω …

Νέα κίτρινη προειδοποίηση! Επιμένει ο καύσωνας…

Σε ισχύ από χθες μέχρι και σήμερα Σάββατο στις 17.00 είναι νέα κίτρινη προειδοποίηση της …