ΥΠΟΙΚ: Κίνδυνος στάσης πληρωμών εάν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης παρέστη σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής, όπου παρουσίασε τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε:

«Έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την εκ νέου κατάθεση του προϋπολογισμού που θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια σε λίγες ημέρες. Το διάστημα μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση έδρασε σε αρκετά επίπεδα ούτως ώστε θα επιτευχθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια εκ νέου μη ψήφιση του προϋπολογισμού σίγουρα μας οδηγεί σε περιπέτειες. Δεν θα μπορούμε να δανειστούμε, δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές, όπως είναι προγραμματισμένο το επόμενο διάστημα, δεν θα μπορούμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. Δράσαμε συναινετικά, ο προϋπολογισμός είναι ενισχυμένος, περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Προσδοκώ και κάνω έκκληση να ψηφιστεί αλλιώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα» τόνισε ο υπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι υπάρχει πρόνοια στον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, η οποία προνοεί για έκτακτο επίδομα για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο δουλεύει νυχθημερόν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ο Υπουργός εξήγησε ότι «έπρεπε να γίνει μια ανάλυση δεδομένων έτσι ώστε να ξέρουμε τι κατηγορίες δανειοληπτών έχουμε ενώπιον μας, δηλαδή πόσοι εξ αυτών είναι πραγματικά ευάλωτοι και πόσοι, ακόμη κι αν εμπίπτουν στο ΕΣΤΙΑ δεν θα μπορούσαν να καταστούν βιώσιμοι. Έχει γίνει ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού αιτητών. Φαίνεται ένα ποσοστό 10-15% είναι μη βιώσιμοι και θα βοηθηθούν με συμπληρωματικά σχέδια. Έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες, η μια κατηγορία είναι δανειολήπτες οι οποίοι μπορούν να καταστούν βιώσιμοι με μια αυξημένη συνεισφορά του τραπεζικού τομέα στην απομείωση δανεισμού, η δεύτερη κατηγορία των ευάλωτων αφορά αυτούς που καθίστανται βιώσιμοι με μια αυξημένη συνεισφορά τόσο του τραπεζικού οργανισμού όσο και της κυβέρνησης και μια τρίτη κατηγορία της οποίας τα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλά και θα υπάρξει αυξημένη κρατική αρωγή.

Πιστεύω ότι τις επόμενες βδομάδες θα ολοκληρωθεί το σχέδιο. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι κανένας από τους πραγματικά ευάλωτους, που έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι  κακοπληρωτές αλλά πραγματικά δεν έχουν τα εφόδια να στηριχθούν, δεν θα μείνει αβοήθητος. Το κράτος θα είναι αρωγός με τα υποσχέδια τα οποία ολοκληρώνονται σύντομα».

Σε ερώτηση για το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, ο Υπουργός τόνισε ότι θα το διαχειριστούμε όπως κάναμε από την αρχή, εξηγώντας ότι τον Μάρτιο, όταν ερχόταν η λαίλαπα του κορωνοϊού, αυτό δεν είχε προβλεφθεί από τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο όταν καταρτίζονταν οι προϋπολογισμοί, και όμως δράσαμε άμεσα εξασφαλίζοντας την διαθέσιμη ρευστότητα, κάναμε σχέδια και το ίδιο επαναλάβαμε και κάποιους μήνες μετά, δηλαδή τώρα, γιατί είχαμε προνοήσει λαμβάνοντας υπόψη και την αβεβαιότητα της χρονικής επέκτασης της πανδημίας. «Παρά το γεγονός ότι πλέον έχουμε μια μεγαλύτερη ακτίδα φωτός όσον αφορά τη χρονική περίοδο μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, εάν τα πράγματα εξελιχθούν προς το χειρότερο και αντιμετωπίσουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας χωρίς να μπορούμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας, κάτι το οποίο απευχόμαστε, τότε το πιο σημαντικό όπλο που έχει η κυβέρνηση είναι να μπορεί να βγει στις αγορές, διότι αν μπορεί να βγει στις αγορές, τότε θα μπορεί να διασφαλίσει εκ νέου ρευστότητα. Η πολιτική όλων των χωρών βασίζεται στο να απορροφήσει το δημόσιο χρέος τους κραδασμούς στην οικονομία. Αν δεν το κάναμε αυτό, λαμβάνοντας μέτρα και την πρώτη και τη δεύτερη φορά τότε η ανεργία ενδεχομένως να έφτανε στο 15-20% και θα είχαμε μαζικές χρεοκοπίες. Απευκταίο να προκύψει, ελπίζουμε και θα θέλαμε και πιο γρήγορα τα εμβόλια αλλά αν προκύψει, είναι θέμα οικονομικής διαχείρισης όπως έγινε και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα πανδημίας» κατέληξε ο Υπουργός.

Check Also

Ελεγκτική Υπηρεσία: Πάνω από €284 εκατ. τα ανεκτέλεστα εντάλματα

Ελεγκτική Υπηρεσία: Πάνω από €284 εκατ. τα ανεκτέλεστα εντάλματα Το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή ενημερώνει …

Προσοχή: Απάτη μέσω email για επιβολή δασμών στα ταχυδρομεία

Προσοχή: Απάτη μέσω email για επιβολή δασμών στα ταχυδρομεία Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία πληροφορούν το κοινό …