ΥΠΟΙΚ; Ευελπιστώ ότι παρά το έντονο προεκλογικό ύφος που προσπάθησαν να δώσουν κάποιοι, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης συμμετείχε, σήμερα, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις προς πιστωτικά ιδρύματα για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Σήμερα, στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε ξανά το Νομοσχέδιο για τις Κρατικές Εγγυήσεις όπως έχει επανακατατεθεί από την Κυβέρνηση, μετά που το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο παρατάθηκε τον Ιανουάριο, δίνοντας την ευχέρεια στην Κυβέρνηση να διεξάγει ακόμα ένα κύκλο διαβούλευσης, για πολλοστή φορά, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ούτως ώστε να προσπαθήσει να συγκεράσει κάποιες απόψεις και να καταθέσει ξανά το νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει εξευρεθεί η κατάλληλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Είναι με λύπη που παρατηρώ ότι στη σημερινή συζήτηση δεν έγινε μια δημιουργική ζύμωση απόψεων. Κάποιοι επέλεξαν τη μικροπολιτική, τους υψηλούς τόνους και τους χαρακτηρισμούς. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι δεν ψήφιζαν το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις την πρώτη φορά, είναι οι ίδιοι οι οποίοι καταψήφισαν τους προϋπολογισμούς από τους οποίους δώσαμε μέχρι σήμερα €1,6 δις για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Είναι οι ίδιοι που μπαίνουν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει αυτή την ώρα της πανδημίας τον εργαζόμενο και την επιχείρηση. Ήλπιζα ότι η σημερινή συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά από 15 μήνες συνεχιζόμενης πανδημίας, θα ήταν πιο εποικοδομητική.

Ευελπιστώ ότι παρά το έντονο προεκλογικό ύφος που προσπάθησαν να δώσουν κάποιοι, κυρίως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αυτό το εργαλείο για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και της επιχειρήσεις.

Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι αυτό το εργαλείο δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Εκ των πραγμάτων, αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε άλλα μέτρα, όπως την επιδότηση του επιτοκίου, την αύξηση της εφάπαξ χορηγίας, μέτρα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά κι αυτό το εργαλείο χρειάζεται και είναι γι’ αυτό που και πέρσι διεξάγαμε πολύμηνη διαβούλευση, κάναμε πάμπολλες υποχωρήσεις ώστε να εξευρεθεί συναίνεση.

Χαίρομαι που κάποια κόμματα, τα οποία ως θέμα αρχής διαφωνούσαν με την όλη φιλοσοφία του νομοσχεδίου πέρσι, φαίνεται να υποστηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή τη διοχέτευση ρευστότητας μέσω των τραπεζών στην αγορά, κάτι το οποίο απέρριπταν ασυζητητί πέρσι. Φαίνεται ότι τα γεγονότα τα ίδια τους έχουν πείσει για τις ορθές θέσεις της Κυβέρνησης και σε αυτό τον τομέα.

Ελπίζω ότι αυτή τη βδομάδα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε, έστω κι αργά, η Κύπρος, η οποία ήταν η πρώτη χώρα που κατέθεσε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ας είναι και η τελευταία που θα το εφαρμόσει», κατέληξε ο Υπουργός.

Check Also

Νέα άφιξη μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας

Νέα άφιξη 40 μεταναστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε ξύλινη βάρκα στη θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας. Σύμφωνα …

Σιακαλλή για πολιτογραφήσεις: Είχε διαφωνήσει με ΥΠΕΣ, δεχόταν παρεμβάσεις

Σιακαλλή για πολιτογραφήσεις: Είχε διαφωνήσει με ΥΠΕΣ, δεχόταν παρεμβάσεις Ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να υπάρχουν …