Υποβαθμίζει την Κύπρο η Moody’s

Σε υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας απο Β3 σε Βa3 προχώρησε ο οίκος Moody’s  ο οποίος υποστηρίζει στην έκθεση του οτι “η ισχύς της πιστωτικής ικανότητας της Κύπρου θα περνούσε νέες και μεγάλες προκλήσεις, αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, λόγω του σημαντικού αντίκτυπου, που αυτό θα είχε στις κυπριακές τράπεζες και γενικότερα στην κυπριακή οικονομία”.

Η υποβάθμιση έρχεται σε μια δύσκολη εποχή για την Κύπρο και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη δυσπιστία, που ακόμα υπάρχει στις αγορές για το κατά πόσο έχει διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Οι αμφιβολίες αυτές, οδήγησαν ουσιαστικά στην υποβάθμιση της οικονομίας ενω σημειώνεται οτι και οι προοπτικές της είναι αρνητικές.

Επιπλέον, η Moody’s αποδίδει την απόφαση της υποβάθμισης στις δυσκολίες για τον κυπριακό τραπεζικό κλάδο, λόγω “των επιδεινούμενων συνθηκών στην Ελλάδα και στην Κύπρο και εκτιμά ότι για να μπορέσουν να διατηρηθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στον τραπεζικό κλάδο, η κυβέρνηση της Κύπρου θα χρειαστεί πιθανότητα να παράσχει οικονομική βοήθεια στις τράπεζες της χώρας γεγονός, που θα απειλούσε τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της.

Ακόμη αναφέρεται, ότι οι δυσκολίες στις τράπεζες θα μειώσουν την πιστωτική επέκταση και θα περιορίσουν σοβαρά την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση και στην πολιτική αβεβαιότητα, που επικρατεί στην Κύπρο, λόγω του ότι “η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμα συμφωνήσει με την τρόικα, που αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει την απαιτούμενη οικονομική υποστήριξη για να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της και μετά το 2012”.

Check Also

Η Moody’s θεωρεί ότι η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών

Η Ρωσία μετά από σχεδόν έναν αιώνα δήλωσε αδυναμία πληρωμής σε ομόλογα ξένου νομίσματος και …

O Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με Ερντογάν στη Μαδρίτη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί …