Υγεία: Το άγχος και οι επιπτώσεις στο σώμα – Ποιες ασθένειες προκαλεί

Το άγχος είναι μια υποκειμενική εμπειρία, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να το βιώνει με διάφορους τρόπους.

Το άγχος θεωρείται υπεύθυνο για καρδιολογικά προβλήματα, εγκεφαλικά ακόμα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Ποιες είναι οι άλλες επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό;

Μήπως πάσχετε από τακτικό άγχος; Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα που σου αλλάζουν τη ζωή. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη ρίζα του και να φροντίσετε την υγεία σας.

Το μεμονωμένο άγχος, το είδος που διαρκεί λίγες ώρες ή μέρες λόγω ανησυχίας ή εξαιτίας μιας αγχωτικής κατάστασης μικρής διάρκειας, δεν έχει σοβαρές συνέπειες για το σώμα σας.

Ωστόσο, όταν το άγχος παραμένει με την πάροδο του χρόνου και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, έχει ψυχολογικό αντίκτυπο που σημαδεύει στην υγεία σας με τρόπους που ίσως να μην γνωρίζετε.

Ας δούμε τα επιβλαβή προβλήματα υγείας που προέρχονται από την παραμέληση της πραγματικής ρίζας του προβλήματος: το υποσυνείδητο άγχος σας.

Τρέφει»τα καρκινικά κύτταρα

Σε μία πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Wake Forest, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το στρες βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν από τα αντικαρκινικά φάρμακα. Η έρευνα, η οποία έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι όταν τα πειραματόζωα αισθάνονταν άγχος, τα αντικαρκινικά φάρμακα, τα οποία τους χορηγούνταν, ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων, τα οποία ενισχύονταν ακόμη περισσότερο από την αδρεναλίνη που παρήγαγαν τα ίδια τα ποντίκια.

Διασταλμένες κόρες των ματιών, από τις επιπτώσεις του άγχους

Η διαστολή της κόρης που δεν σχετίζεται με την αντίδραση σε χαμηλό φωτισμό. Εάν υποφέρετε από σοβαρό άγχος, είναι ένα σύμπτωμα ενός υποσυνείδητου προβλήματος που πρέπει να κατανοηθεί και να αντιμετωπιστεί.

Οι διασταλμένες κόρες μπορεί να σημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι είστε σε κατάσταση συναγερμού.

Όταν τα επίπεδα άγχους σας είναι υψηλά, είναι σύνηθες να βιώνετε αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε από ζάλη μέχρι το να βλέπετε περίεργα φώτα γύρω σας και μείωση της όρασης.

Συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Ακόμη και για τους υγιείς ανθρώπους, οι αγχωτικές στιγμές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Yale. Οι ειδικοί ανέφεραν, ότι οι αγχωτικές συνθήκες, μπορούν στην ουσία να συρρικνώσουν τον εγκέφαλο, μειώνοντας τη φαιά ουσία, στις περιοχές που συνδέονται με το συναίσθημα και τις ψυχολογικές λειτουργίες. Αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς οι αλλαγές στη φαιά ουσία μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι για μελλοντικά ψυχολογικά προβλήματα.

 Προβλήματα στην κατάποση, από τις επιπτώσεις του άγχους

Τα προβλήματα κατάποσης κατά τη διάρκεια της λήψης τροφής ή την κατανάλωση υγρών είναι ακόμη ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα.

Αυτό το σύμπτωμα ονομάζεται δυσφαγία και είναι ένα σαφές σημάδι άγχους. Σχετίζεται με τους αδένες σας που παράγουν σάλιο.

Μην ξεχνάτε ότι το άγχος έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: σας προετοιμάζει να αποδράσετε.

Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός στόχος του οργανισμού σας είναι να διατηρήσετε υγρά για να υποστηρίξετε τους μυς σας, επειδή οι μύες σας είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε. Επιπλέον, τα υγρά χρειάζονται για τον ιδρώτα.

Εάν δεν έχετε σάλιο στο στόμα σας λόγω άγχους, είναι δύσκολο να μασήσετε τρόφιμα και έτσι να καταπιείτε.

Πονοκέφαλοι, από τις συχνές επιπτώσεις του άγχους

Το άγχος κάνει όλες τις φλέβες και τις αρτηρίες στο σώμα σας να διαστέλλονται για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: να στείλουν περισσότερο αίμα στους μύες σας.

Η κυκλοφορία σας, τότε, γίνεται ισχυρότερη και αυτό ενθαρρύνει την αγγειοσύσπαση, η οποία οδηγεί στον κλασικό πονοκέφαλο.

Αυτό το είδος κεφαλαλγίας είναι πιο συνηθισμένο τις πρώτες ώρες της ημέρας και το απόγευμα.

Πόνος στο σαγόνι

Το άγχος και η νευρικότητα τείνουν να εγκαθίστανται περισσότερο σε ορισμένα μέρη του σώματός σας από ότι σε άλλα. Η αναφορά αφορά φυσικά το λαιμό, τους ώμους, την πλάτη και το σαγόνι.

Αν παρατηρήσετε ότι ο πόνος στη γνάθο είναι χειρότερος το πρωί και εξαπλώνεται μέχρι τα αυτιά σας, πιθανότατα έχετε βρουξισμό που προκαλείται από το άγχος. Με άλλα λόγια, σφίγγετε τα δόντια σας τη νύχτα εξαιτίας του άγχους και του στρες.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, γιατί ενώ ένα επιστόμιο μπορεί να βοηθήσει, είναι καλύτερο να δουλέψετε με τις βασικές αιτίες του άγχους σας ώστε να μπορείτε να το διαχειριστείτε σωστά.

Πηγαίνετε στο μπάνιο πιο συχνά από το συνηθισμένο

Αυτό συμβαίνει σε όλους ως κάποιο σημείο: είστε σε μια κατάσταση που προκαλεί άγχος, όπως μια συνέντευξη για δοκιμαστικό ή για μια δουλειά και πρέπει να πάτε στο μπάνιο αρκετές φορές.

Είναι κοινό, αλλά ενδιαφέρον: όταν ανησυχείτε, τα νεφρά σας παράγουν λιγότερα ούρα. Γιατί; Για το λόγο που μόλις αναφέρθηκε: το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει υγρά για τους μυς σας.

Αλλά προκειμένου να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος, ώστε να μπορείτε να φύγετε πιο γρήγορα, ο εγκέφαλός σας λέει στο σώμα σας να πάει στο μπάνιο για να αποβάλει τα ούρα, ακόμα κι αν φτάνοντας στο μπάνιο αρκετές φορές αποβάλλετε μόνο «μερικές σταγόνες».

Μια σουρεαλιστική αίσθηση: η αίσθηση ότι τα πάντα γύρω σας δεν είναι αληθινά ή δεν είστε μέρος αυτού που βλέπετε

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά αν έχετε περάσει μια στιγμή έντονης ανησυχίας ή άγχους, θα ξέρετε σε τι αναφερόμαστε.

Είναι όταν ξαφνικά έχετε την ξεκάθαρη αίσθηση ότι τα πάντα γύρω σας δεν είναι πραγματικά. Είναι σαν να βλέπετε τον κόσμο όντας απέξω και να μην αισθάνεστε σαν να είστε μέσα του.

Από πού προέρχεται αυτό; Λοιπόν, πρώτα απ ‘όλα, αν αυτό συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Το έντονο άγχος επηρεάζει τους πνεύμονές σας. Αναπνέετε γρήγορα, και όταν δημιουργείται υπερβολικό οξυγόνο, συνήθως βιώνετε δύο πράγματα: το πρώτο είναι η υπεροξυγόνωση και το δεύτερο είναι το ότι παρατηρείτε αυτό το σουρεαλιστικό συναίσθημα.

Ο εγκέφαλός σας δεν επεξεργάζεται σωστά την κατάσταση και προκαλεί αυτή την αίσθηση.

Επηρεάζει τα γονίδια των επόμενων γενιών

Οι επιπτώσεις του άγχους στα γονίδια ενός ανθρώπου μπορεί να «περάσει» από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Cambridge παρατήρησαν, ότι αν και παλαιότερα θεωρούνταν ότι κάποια συγκεκριμένα «στίγματα» στα γονίδια, τα οποία είχαν επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι το στρες, μπορούσαν να εξαλειφθούν και να μην μεταβιβαστούν στις επόμενες γενιές, αυτά παραμένουν και διαιωνίζονται.

Επιδεινώνει το κρύωμα

Αν πάντα υποπτευόσασταν ότι το άγχος σας αρρωσταίνει, μάλλον είχατε δίκιο. Μελετητές αποκάλυψαν, ότι το άγχος έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν κάποιος είναι αγχωμένος, το σώμα παράγει περισσότερη κορτζόλη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει χάος στις φλεγμονώδεις διαδικασίες του οργανισμού.

Check Also

Κορωνοϊός: Αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης για χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου

Share Twitter Κορωνοϊός: Αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης για χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική …

Κορωνοϊός: Ποιοι παράγοντες ενισχύουν τις πιθανότητες μετάδοσης

Share Twitter Κορωνοϊός: Ποιοι παράγοντες ενισχύουν τις πιθανότητες μετάδοσης Όσο περισσότερο, πάντως, παρατείνεται η διάρκεια …