Το Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια…

Δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, η Άγκυρα επιδίδεται εκ νέου σε παίγνια με το Oruc Reis επιχειρώντας να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι αν ενεργοποιηθούν μέτρα που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, το ερευνητικό πλοίο θα ξεκινήσει εκ νέου εργασίες.

Οι τροχιοδεικτικές βολές των Τούρκων δημοσιεύθηκαν στη Yeni Safak, η οποία έγραψε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στο Oruc Reis και το τουρκικό πλοίο απέπλευσε από τον σταθμό της Αττάλειας.

Το εύρημα με τις εργασίες συντήρησης ήταν το εύρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για να αιτιολογήσει την απόφαση να μην συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis και μετά τις 12 Σεπτεμβρίου. Σε συνεννόηση με την γερμανική κυβέρνηση και στο πλαίσιο των διεργασιών για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, η Τουρκία έκανε λόγο για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του ερευνητικού πλοίου -ώστε να εξηγήσει στην τουρκική κοινή γνώμη τον κατάπλου του Oruc Reis στην Αττάλεια- ενώ στο εξωτερικό προέβαλε την εικόνα της προσπάθειας για επανέναρξη του διαλόγου και της βούλησης για αποκλιμάκωση.

Σήμερα, στο πλαίσιο του πολέμου νεύρων από την τουρκική πλευρά και σε μια προφανή προσπάθεια της Άγκυρας να στείλει το μήνυμα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι το Oruc Reis θα ξαναρχίσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο -άρα και σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία ο Ερντογάν θέλει να σφετεριστεί- από τον τουρκικό Τύπο δημοσιεύθηκε η πληροφορία ότι η συντήρηση στο ερευνητικό πλοίο ολοκληρώθηκε. Το μεσημέρι της Τρίτης το ερευνητικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας και φαίνεται να κινείται λίγο ανατολικότερα με πολύ χαμηλή ταχύτητα 0,8 κόμβων. Ενδεχομένως το μήνυμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου να πραγματοποιεί κάποιου είδους δοκιμές εν πλω, ωστόσο επί του παρόντος κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να διασαφηνιστεί.

Με την απειλή της επανέναρξης εργασιών από το Oruc Reis, είναι εμφανής η απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, προειδοποιώντας τις Βρυξέλλες ότι αν αποφασιστεί η επιβολή σκληρών οικονομικών μέτρων κατά της Τουρκίας, η Άγκυρα είναι πιθανό να αντιδράσει ξαναρχίζοντας τις σεισμικές έρευνες.

Check Also

Αφγανιστάν: 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους… ποδοπατήθηκαν σε συγκέντρωση σε προξενείο του Πακιστάν

Share Twitter Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τουλάχιστον δέκα τραυματίστηκαν όταν …

ΗΠΑ: 31χρονη δασκάλα αποπλάνησε και διατηρούσε σεξουαλική σχέση με ανήλικο μαθητή!

Share Twitter Μία πρώην δασκάλα στη Φλόριντα παραδέχτηκε ότι ήταν «τσιμπημένη» με μαθητή με τον …