ΔΗΚΟ: Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία συντεταγμένα προωθεί χιλιάδες μετανάστες

Προβληματισμό σε σχέση με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, εξέφρασε η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μετά τη συνεδρά της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών.

Αυτούσια η δήλωση:

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που ακούσαμε και αναλύσαμε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την λειτουργία του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής που συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών.

Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου είναι περιοχές εκτός αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο 10 και όχι το βόρειο τμήμα της Κύπρου όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Προβληματισμό επίσης προκαλεί η επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράτυπη μετανάστευση.

Από το 2016 μέχρι το 2019 πενταπλασιάστηκαν οι παράτυποι μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν στην κυπριακή Δημοκρατία από τα κατεχόμενα και συγκεκριμένα από 1.500 το 2016 σε 7,500 το 2019.

Όλοι σύμφωνα με τα ευρήματα της ευρωπαϊκής επιτροπής έφτασαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία και μετά μετακινήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές.

Το 98% των ανθρώπων αυτών, υπέβαλε αίτημα διεθνούς προστασίας όταν εισήλθε στις ελεύθερες περιοχές της κυπριακής δημοκρατίας.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία συντεταγμένα, οργανωμένα και μεθοδικά προωθεί χιλιάδες μεταναστών στα ελεύθερα εδάφη και εργαλειοποιεί ανθρώπινες ψυχές.

Καλούμε την κυβέρνηση, άμεσα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Καλούμε τις αρχές να είναι αμείλικτες με τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Στην ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής επισημαίνεται ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων που διακινούνται μέσω της Πράσινης Γραμμής με βάση τον κανονισμό.

Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ασφάλεια των Καταναλωτών και την υγεία του κοινού. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να τηρούνται αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προφανώς και θα αποδέχεται όλα αυτά τα προϊόντα προς κατανάλωση και χρήση και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.

Εμείς επιθυμούμε να διασφαλίσουμε την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και θεωρούμε ότι τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα πρέπει να εφαρμόζονται για όλους.

Ανησυχία επίσης προκαλεί και η ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου όπως καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της επιτροπής.

Εναπόκειται και καλούμε τις αρμόδιες κυπριακές αρχές να δώσουν ειδικό βάρος στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που διενεργείται μέσω της Πράσινης Γραμμής και βεβαίως να είναι αμείλικτη με τους λαθρεμπόρους που δραστηριοποιούνται στις ελεύθερες περιοχές.

 

Check Also

Ελεγκτική Υπηρεσία: Πάνω από €284 εκατ. τα ανεκτέλεστα εντάλματα

Ελεγκτική Υπηρεσία: Πάνω από €284 εκατ. τα ανεκτέλεστα εντάλματα Το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή ενημερώνει …

Προσοχή: Απάτη μέσω email για επιβολή δασμών στα ταχυδρομεία

Προσοχή: Απάτη μέσω email για επιβολή δασμών στα ταχυδρομεία Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία πληροφορούν το κοινό …