Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Μετά από 60 χρόνια στο θρόνο της Βρετανίας, και παρότι είναι αρχηγός του κράτους, η Βασίλισσα Ελισάβετ, θα παραστεί αύριο Τρίτη, για πρώτη φορά σε υπουργικό συμβούλιο στην Ντάουνιγκ Στριτ. Η Βασίλισσα ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση από τον εκάστοτε πρωθυπουργό για την κατάσταση στη χώρα δεν έχει ωστόσο το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην άσκηση εξουσίας, ούτε να παρίσταται στους χώρους λήψης αποφάσεων.

Έτσι τα τελευταία χρόνια ο Ντειβιντ κάμερον μεταβαίνει στο παλάτι για την καθιερωμένη ενημέρωση.

Η παρουσία της βασίλισσας στην Ντάουνιγκ Στριτ είναι μια συμβολική κίνηση στα πλαίσια των εορτασμών για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο, ενώ προηγήθηκαν επισκέψεις της, στην Τράπεζα της Αγγλίας ενώ αύριο Τρίτη θα επισκεφθεί και το υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση για τις επισκέψεις ήρθε από το ίδιο το παλάτι το οποίο στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι, η βασίλισσα θα παραστεί στο συμβούλιο της Τρίτης ως “παρατηρητής”, κάτι το οποίο είχε προγραμματιστεί “πολύ καιρό πριν.

Η τελευταία μονάρχης που παρέστη σε υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του βρετανικού κράτους, ήταν η βασίλισσα Βικτωρία, η οποία βασίλευσε από το 1837 έως το 1901.