Το Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα

Το Ισραηλινό κοινοβούλιο ενσωμάτωσε στην ισραηλινή νομοθεσία  τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορά τους και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες για υπεράκτιες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελιδα “Globes”, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας διένειμε σήμερα υπόμνημα με τίτλο «Νόμος για τις θαλάσσιες ζώνες».

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια προκαταρκτική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει ένα βασικό μοντέλο για την νομοθεσία του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ), με στόχο να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο για τις δραστηριότητες που επιβλέπονται και ενθαρρύνονται από το κράτος του Ισραήλ στη θάλασσα.

Οι κύριες δραστηριότητες που καθορίζονται σε αυτό το πλαίσιο είναι η έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, καθώς και οι έρευνες για πετρέλαιο.

Η νομοθεσία ορίζει τα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ που εκτείνεται σε μια απόσταση 200 μιλίων από τις ακτές του Ισραήλ και διαμορφώνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, παρόλο που το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της συγκεκριμένης σύμβασης.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας το Ισραήλ έχει μόνο χωρικά ύδατα και όχι ΑΟΖ.

Check Also

Γαλλία: Η επικείμενη συνομιλία Μακρόν-Μπάιντεν αφορά διευκρινήσεις, όχι συμφιλίωση

Η τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο …

Συμφωνία AUKUS: Ο Μακρόν θα μιλήσει με τον Μπάιντεν, όχι όμως με τον Αυστραλό πρωθυπουργό

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι δεν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Γάλλο …