Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο – Έστειλαν και κατασκοπευτικά αεροσκάφη

Με ένα μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας απάντησε η Τουρκία στις προειδοποιήσεις Ελλάδας, Κύπρου και ΕΕ για τη δραστηριότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τη Δευτέρα -την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωνε ότι δεν θεωρεί πιθανή την πρόκληση θερμού επεισοδίου- καταγράφηκαν πέντε παραβάσεις και 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας. Οι παραβιάσεις, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, έγιναν το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τα ελληνικά μαχητικά να τα αναγνωρίζουν και να τα αναχαιτίζουν, όπως ορίζουν ρητά οι διεθνείς κανόνες.

Προκλήσεις την ώρα επαφών στην Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε, επιπλέον, πως δύο τουρκικά F-16 -από τα έξι συνολικά που πετούσαν σε σχηματισμό και παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο- ήταν οπλισμένα ενώ τα συνόδευαν και δυο κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235.

Να σημειωθεί ότι χθες στην Άγκυρα μετέβη ελληνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκειμένου να συνεχίσει τις επαφές τεχνικού επιπέδου για την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στόχος των επαφών, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Ιουνίου, είναι η πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων Ελλάδας και Τουρκίας.

Check Also

Ελλάδα: Έρχονται αλλαγές στον ΣΚΑΪ – Νέο ταίρι του Δημήτρη Οικονόμου η ……

Share Twitter Ένα από τα δυνατά χαρτιά του Σκάι είναι ο Δημήτρης Οικονόμου, καθώς η …

ΕΛ.ΑΣ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δολοφόνου της 60χρονης βιολόγου

Share Twitter Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων, τα στοιχεία ταυτότητας …