Τμ. Φυλακών: Εσωτερική έρευνα για τις συνθήκες πρόκλησης θανάτου του 41χρονου

Τμ. Φυλακών: Εσωτερική έρευνα για τις συνθήκες πρόκλησης θανάτου του 41χρονου

Στο πλαίσιο διαφάνειας και προς αποφυγή παραπληροφόρησης, σε σχέση με τον θάνατο του 41χρονου Τουρκοκύπριου κρατούμενου, το Τμήμα Φυλακών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Γύρω στις 21:15 όταν ενημερώθηκε το προσωπικό για το περιστατικό, ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα ενέργειας και λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα. Αμέσως κλήθηκε στο σημείο η ιατρική λειτουργός και παράλληλα έγιναν προσπάθειες ανάνηψής του, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου που μετέφερε τον 41χρονο στο Νοσοκομείο.

Παράλληλα, ενημερώθηκε η Αστυνομία, η οποία έφθασε στις Φυλακές για σκοπούς διερεύνησης, ενώ η Διευθύντρια διόρισε ερευνώντα λειτουργό για να διεξάγει εσωτερική έρευνα ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες πρόκλησης του θανάτου του.

Από την πρώτη στιγμή, η Αστυνομία σε συνεργασία με το Τμήμα Φυλακών εξετάζουν το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της πτέρυγας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του, τα πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή μαζί του και οποιαδήποτε στοιχεία που δυνατόν να βοηθήσουν στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ειδικότερα, αξιολογούνται διάφορα στοιχεία από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης σε σχέση με πρόσωπα τουρκικής καταγωγής και ενός Σύριου, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν από τον Αξιωματικό Υπεύθυνο της Πτέρυγας τους και τα στοιχεία των οποίων έχουν δοθεί στην Αστυνομία για τη διεξαγωγή των αναγκαίων ανακρίσεων. Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές φυλάκισης για διάφορα αδικήματα και βρίσκονταν στην ίδια πτέρυγα με τον 41χρονο εκλιπόντα. Αξιολογούνται οι κινήσεις και τα πρόσωπα με τα οποία είχε επαφή ο εκλιπόντας. Στα πλαίσια των ερευνών, έγιναν έρευνες σε δύο κελιά, τα οποία παραμένουν κλειστά και φρουρούνται από δεσμοφύλακες, και δόθηκε προτεραιότητα στην ταυτοποίηση των προσώπων που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση πρόκλησης του θανάτου.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από κρατούμενους και στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις ως προς τα κίνητρα. Οι έρευνες διενεργούνται σε πλήρη συνεργασία με την Αστυνομία ώστε να εξιχνιαστούν πλήρως οι συνθήκες πρόκλησης του θανάτου του και οι ευθύνες κάθε προσώπου.

Παράλληλα, μετά από οδηγίες της Διεύθυνσης, διερευνώνται όλα τα στοιχεία και περιστατικά που δυνατόν να σχετίζονται με την πρόκληση του θανάτου του και αν τηρήθηκαν από τα μέλη του προσωπικού που ήταν σε υπηρεσία οι γραπτές οδηγίες κατά τους ελέγχους των κρατουμένων. Από τις έρευνες αξιολογούνται οι οποιεσδήποτε ευθύνες μελών του προσωπικού και άμεσα αναμένεται να υποβληθούν διαβήματα για διαθεσιμότητα για όσους προκύπτουν ευθύνες.

Από τις εκθέσεις γεγονότων του προσωπικού που υπηρετεί στη συγκεκριμένη πτέρυγα φαίνεται ότι κατά την τελευταία προγραμματισμένη καταμέτρηση, στις 17:06 στις 27/10/2022, ο κρατούμενος ήταν παρών, χωρίς να φέρει εξωτερικά τραύματα ή οτιδήποτε ύποπτο και χωρίς να αναφέρει οτιδήποτε στους δεσμοφύλακες που μίλησαν μαζί του. Τα ίδια διαπιστώθηκαν κατά την περιπολία που προηγήθηκε, όπου συνομίλησαν με τον εκλιπόντα χωρίς να τους αναφέρει οτιδήποτε σχετικό.

Οποιαδήποτε φαινόμενα επιθέσεων βίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από κανένα. Για αυτό ζητούμε όπως διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, να εντοπιστούν άμεσα οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι μετείχαν ή συνέδραμαν στην πρόκληση του θανάτου. Η Διεύθυνση θα προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων κατά των εμπλεκομένων, περιλαμβανομένων και πιθανών πειθαρχικών διώξεων, αφού επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, πως σε τέτοιες ενέργειες ή παραλείψεις επιδεικνύεται μηδενική ανοχή.

Check Also

Έφοδος ΥΚΑΝ σε οικία 32χρονου… εντοπίστηκε ποσότητα κάνναβης

Στη σύλληψη άντρα ηλικίας 32 ετών, προχώρησαν χθες μέλη της Αστυνομίας στην επαρχία Αμμοχώστου, σχετικά …

Σύλληψη έξι προσώπων για πλαστά έγγραφα στα αεροδρόμια Πάφου-Λάρνακας

Στη σύλληψη έξι προσώπων προχώρησαν χθες, μέλη της Αστυνομίας στα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας, για …