Ο Μπάιντεν αμφιβάλλει για τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το σχόλιο του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν, σε χθεσινή του ομιλία, προσπάθησε να υποβαθμίσει την πιθανότητα πυρηνικής σύρραξης με τη Δύση, επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και απλώς αντέδρασε στον πυρηνικό «εκβιασμό» δυτικών ηγετών.

«Αν δεν έχει καμιά (τέτοια) πρόθεση, γιατί μιλάει συνέχεια γι’ αυτό; Γιατί μιλάει για τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικού όπλου;» δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NewsNation. «Είναι πολύ επικίνδυνος στον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να προστατέψει την εδαφική της ακεραιότητα, σχόλια που ερμηνεύτηκαν στη Δύση ως απειλές χρήσης πυρηνικών για την προάσπιση εδαφών της Ουκρανίας που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι προσάρτησε.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα στο CNN ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να σκέφτεται η Ρωσία να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα» και στήνει το σκηνικό για να επιρρίψει στην Ουκρανία την ευθύνη. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν διαπιστώσει μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι πρόκειται απαραίτητα να συμβεί αυτό. «Συχνά κατηγορούν άλλους για αυτό που εκείνοι κάνουν ή ετοιμάζονται να κάνουν. Γι’ αυτό πρέπει να το πάρουμε αυτό στα σοβαρά», είπε ο Κίρμπι αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Πούτιν.

«Σας λέω, όμως», πρόσθεσε, «ότι δεν βλέπουμε ενδείξεις, ακόμη και σήμερα, ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν βρώμικη βόμβα ή κάνουν προετοιμασίες για κάτι τέτοιο».