Συνάντηση ΥΠΕΣ με τη Β. Ύπατη Αρμοστή ΟΗΕ για τη διαχείρηση μεταναστευτικών ροών

Συνάντηση Νουρή με τη Β. Ύπατη Αρμοστή ΟΗΕ για τη διαχείρηση μεταναστευτικών ροών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής συναντήθηκε σήμερα με τη Βοηθό Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε θέματα Προστασίας κα Gillian Triggs, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Νουρής την ενημέρωσε από πλευράς του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών, με το εθνικό σύστημα του ασύλου και τις διαδικασίες υποδοχής να δέχονται, όπως τόνισε, μεγάλη πίεση. Υπογράμμισε δε ότι οι μεγαλύτερες εισροές των μεταναστών διέρχονται παράτυπα δια μέσου της πράσινης γραμμής, οι οποίοι προωθούνται μέσω των κατεχομένων εδαφών μας, από την Τουρκία.

Από πλευράς της η κα Triggs εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις εμφανείς προσπάθειες που καταβάλλονται από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βελτίωση των συνθηκών διαμονής των μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής, μεταφέροντας παράλληλα την προθυμία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για περαιτέρω στήριξη και βοήθεια.

Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή διαπίστωση της παραπληροφόρησης των μεταναστών από κυκλώματα διακινητών, οι οποίοι παρουσιάζουν την Κύπρο ως χώρα η οποία προσφέρει τη δυνατότητα να μεταβούν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μηχανισμού ενημέρωσης τους πριν από την αναχώρηση τους από τις χώρες προέλευσης/ καταγωγής τους.

Τέλος, συζητήθηκε το κρίσιμο θέμα των επιστροφών και η αναγκαιότητα σύναψης συμφωνιών επιστροφής μεταξύ της ίδιας της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Check Also

Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου: Ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, για άσκηση πολιτικής πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων

Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου: Ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, για άσκηση πολιτικής πίεσης στα κέντρα λήψης …

Αβέρωφ: Η Κύπρος θα γίνει ένας από τους πιο ελκυστικούς, επενδυτικούς προορισμούς

Δήλωση Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για κυβερνητική στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων Έχουμε μελετήσει πολύ σοβαρά την …