Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών η τιμή του χρυσού – Άνοδος $160 σε 12 μέρες

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών «σκαρφαλώνει» την Τρίτη η τιμή του χρυσού, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου σημειώνουν περαιτέρω άνοδο κατά 0,56% και διαμορφώνονται στα 1.787 δολάρια ανά ουγγιά, το καλύτερο σημείο από τις 15 Αυγούστου του 2022.

Ρόλο καταλύτη σ’ αυτήν την εξέλιξη συνιστά η πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (7,7% τον Οκτώβριο από 8,2% τον Σεπτέμβριο), η οποία «αναγκάζει» τους αναλυτές να προεξοφλήσουν ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα επιβραδυνθεί σταδιακά, βάζοντας τέλος στις mega – αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης.

Έτσι, οι traders πιστεύουν ότι η επόμενη αναθεώρηση των επιτοκίων (είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου) θα καθοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75, όπως συνέβη στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις της Federal Reserve, σηματοδοτώντας την επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της αμερικανικής πολιτικής.

Αυτή η προσδοκία ασκεί καθοδικές πιέσεις στο δολάριο (χαμηλό τριών μηνών), κάτι που αυξάνει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου για τους κατόχους ξένων νομισμάτων (είναι πιο φθηνό γι’ αυτούς). Εξ ου και τα πρόσφατα κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι το ισχυρό δολάριο, ως απόρροια των διαδοχικών mega αυξήσεων στα αμερικανικά επιτόκια, είχε οδηγήσει τον χρυσό έως τα επίπεδα των 1.618 δολαρίων ανά ουγγιά (στις 3 Νοεμβρίου). Έκτοτε όμως, η τιμή του μετάλλου έχει κάνει ένα ράλι περίπου 160 δολαρίων.

Check Also

Κριστίν Λαγκάρντ: Ανάγκη να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% – Γιατί δεν ανησυχεί για τα την άνοδο του δολαρίου

«Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα στους πολίτες, στους παρατηρητές και στους σχολιαστές, ότι σε όλα …

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2022…

Οι πιο ακριβές πόλεις για να ζεις, είναι η Νέα Υόρκη και η Σιγκαπούρη. Σύμφωνα …