Στο μικροσκόπιο των αρχών τα στοιχεία της Pimco

Από κόσκινο περνάει η ενδιάμεση έκθεση της Pimco. Τα στοιχεία φέρνουν στο όριο της βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και οι αρμόδιες αρχές θα αξιολογήσουν ενδελεχώς τις παραμέτρους και τα συμπεράσματα των διαγνωστικών ελέγχων του διεθνούς οίκου στα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών.

Το ποσό που περιλαμβάνει η έκθεση ως αναγκαίο για την ανακεφαλαιοποίηση των τριών μεγάλων τραπεζών, σε Κύπρο και Ελλάδα και αριθμού μεγάλων συνεργατικών, μεταξύ 9 δισεκ. και 10 δισεκ. ευρώ, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Κινείται κοντά στους αρχικούς σχεδιασμούς των δανειστών. Στο προσχέδιο του μνημονίου που συμφώνησαν κατ’ αρχήν η κυπριακή κυβέρνηση με τους τεχνοκράτες της τρόικας, αναφέρεται  ότι το ποσό που θα χρειαστεί  θα είναι «μέχρι €10 δισ.», δημιουργώντας προσδοκίες ότι ο τελικός αριθμός της Pimco θα είναι μικρότερος.

Για να διαπιστωθεί η ορθότητα της ανάλυσης, οι αρμόδιες αρχές θα εξετάσουν τις αποτιμήσεις των ακινήτων που  έχουν ως εξασφάλιση στα δανειστικά τους χαρτοφυλάκια οι τράπεζες και τις  εκτιμήσεις για την συμπεριφορά των δανειστικών χαρτοφυλακίων σε κατάσταση stress.

Η Αλίκη Στυλιανού, Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα μελετούνται διεξοδικά από τα μέλη της επιτροπής και αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα…Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι συνοπτικές καθώς η επεξεργασία των στοιχείων συνεπάγεται ενδελεχή μελέτη» .

Η τελική έκθεση της Pimco θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου, λίγο πριν την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση για το κυπριακό μνημόνιο.