Στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης το κατηγορητήριο για Βγενόπουλο και Μπουλούτα – Οι “άρρηκτες” σχέσεις των δύο ανδρών

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη δικαστική πτυχή του σκανδάλου των αξιογράφων.

Τα πρώτα κατηγορητήρια για δυο διαφορετικές ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις είναι γεγονός και  στρέφονται κατά του τέως εκτελεστικού προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέα Βγενόπουλου και του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας, Ευθύμιου Μπουλούτα.

Τα κατηγορητήρια θα αποσταλούν στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης  δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, δήλωσε ότι τα κατηγορητήρια θα αποσταλούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδος, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες επιδότησής τους στους δύο τραπεζίτες.

Η σχέση Βγενόπουλου και Μπουλούτα είναι «άρρηκτη» εδώ και χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Δεκέμβριο του 2012,ένα μόλις μήνα μετά την αποχώρηση από την προεδρία της τράπεζας του Ανδρέα Βγενόπουλου, δήλωσε την παραίτησή του και ο κ. Μπουλούτας από την Marfin Popular Bank.

Όπως επεσήμαιναν τότε κύκλοι από τη διοίκηση της MIG, η αλλαγή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας ήταν άμεσα συνυφασμένη με τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και στον τοπικό χρηματοπιστωτικό κλάδο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραιτήσεις τόσο του κ. Βγενόπουλου, όσο και του κ. Μπουλούτα σχετίζονταν και με την κόντρα που έχει ανοίξει μεταξύ της τράπεζας και της κυπριακής νομισματικής αρχής, για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης του τοπικού τραπεζικού κλάδου, ενόψει του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Κατηγορητήρια εκδόθηκαν και για επτά Κύπριους, μεταξύ τους ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, καθώς και ένα νομικό πρόσωπο, τον Όμιλο Λαϊκής.

Οι ενάγοντες είναι δυο από τους 60 χιλιάδες καταθέτες, που υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες για το συνολικό ποσό του 1,8 δισ. ευρώ, καθώς δεν είχαν προειδοποιηθεί για την επικινδυνότητα των αξιογράφων.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι όλοι μαζί ή ο καθένας ξεχωριστά, ή σε συνεργασία μεταξύ τους, κατά ή περί τον Απρίλιο του 2010 στη Λευκωσία και σε ολόκληρη την Κύπρο, «συνωμότησαν και /ή συμφώνησαν μεταξύ τους με απάτη και/ή με δόλιο τρόπο ή μέσα και με ειδικό σχεδιασμό απόκρυψης ή παραπλάνησης και με δόλια τεχνάσματα να προωθήσουν τη διάθεση αξιογράφων κεφαλαίου και με αυτό τον τρόπο να καταδολιεύσουν το κοινό γενικά, περιλαμβανομένων και των παραπονούμενων».

Check Also

Χριστοδουλίδης: Κυβέρνηση για όλους κι όχι για τους λίγους και τους φίλους μας χωρίς βαρίδια

“Κυβέρνηση για όλους κι όχι για τους λίγους και τους φίλους μας χωρίς βαρίδια και …

Μαυρογιάννης: Ερωτήματα προς Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη για όσα απαράδεκτα έγιναν στη Βουλή

Επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη: «Ερωτήματα προς Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη για όσα απαράδεκτα έγιναν στη …