Στις 22 Ιανουαρίου θα φτάσουν οι πάτριοτ στην Τουρκία

“Είναι μια καθαρά αμυντική αποστολή”, δήλωσε  ο στρατηγός Τομ Μίντεντορπ, ο αρχηγός των ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων, σε συνέντευξη Τύπου για τις συστοιχίες των ολλανδικών πυραύλων εδάφους-αέρα Πάτριοτ που πήραν σήμερα το δρόμο για την Τουρκία, όπου θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Η Τουρκία είχε ζητήσει την στρατιωτική ενίσχυση των συνόρων της με τη Συρία από το ΝΑΤΟ, από ενδεχόμενα συριακά πυρά.

Συνολικά περίπου 160 φορτηγά και οχήματα παντοδαπού εδάφους, που μεταφέρουν τους Πάτριοτ, αλλά επίσης ραντάρ, το απαραίτητο ηλεκτρονικό υλικό για να λειτουργήσουν οι πυραυλικές συστοιχίες και ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού των περίπου 300 ολλανδών στρατιωτών που θα μεταβούν στην Τουρκία, αναχώρησαν το πρωί από την ολλανδική στρατιωτική βάση Μπεστκαζέρνε στο Φρέντεπιλ (νοτιοανατολική Ολλανδία).

Η αυτοκινητοπομπή πρόκειται να μεταβεί στο λιμάνι Εμσχάφεν, στη βορειοανατολική Ολλανδία, απ΄ όπου θα συνεχίσει με πλοίο για την Τουρκία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 22 Ιανουαρίου.
Ο αντισυνταγματάρχης Μαρσέλ Μπάις, που διοικεί την ολλανδική αποστολή στην Τουρκία, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου πως 30 ολλανδοί στρατιώτες θα αναχωρήσουν αύριο αεροπορικώς για να προετοιμάσουν το έδαφος. Οι 270 άλλοι στρατιώτες θα αναχωρήσουν στις 21 Ιανουαρίου.

Εκτός από την Ολλανδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ εμπλέκονται επίσης στην υπόθεση αυτή, με την αποστολή δύο συστοιχιών Πάτριοτ και μέχρι 400 στρατιωτών η καθεμιά. Οι Πάτριοτ, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στη νότια Τουρκία κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, θα προστατεύσουν τη χώρα, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, από ενδεχόμενες συριακές απειλές.

Check Also

Ιταλία: Πάνω από 17.000 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 17.030 κρούσματα κορονοϊού και 74 άνθρωποι έχασαν την ζωή …

Πάπας Φραγκίσκος: Μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καλούμαστε να ανανεώσουμε την αδελφοσύνη

Πάπας Φραγκίσκος: Μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καλούμαστε να ανανεώσουμε την αδελφοσύνη Ο Πάπας Φραγκίσκος …