Στα ”τάρταρα” η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τα επιτόκια

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 3%, σε νέο χαμηλό την Τρίτη, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 11,88 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για το ενδέκατο χαμηλό ρεκόρ της σε ισάριθμες συνεδριάσεις, μετά την του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οποία υπερασπίστηκε τις πρόσφατες απότομες μειώσεις των επιτοκίων και υποσχέθηκε να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας».

Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό από την «παλιά» πολιτική σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να βασιζόμαστε στο υψηλό κόστος δανεισμού και σε ένα ισχυρό νόμισμα προκειμένου να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός, και αντ’ αυτού έχει επιλέξει να δώσει προτεραιότητα σε μεγάλες επενδύσεις, εξαγωγές και ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε ο Ερντογάν τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος υποστηρίζει με εμμονή την ανορθόδοξη (οικονομικά) άποψη ότι το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί τον πληθωρισμό αντί να τον περιορίζει και «προτρέπει» την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε δραστική μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 20%.

Check Also

Τουρκία: Παράδοξο… Η οικονομία καλπάζει με 7,4% ανάπτυξη… αλλά ο λαός πεινάει!

Την ώρα που ο λαός της Τουρκίας είναι σε κατάσταση σοκ από την οικονομική κρίση …

Ισπανία: Ο πληθωρισμός επέστρεψε στα επίπεδα 1992

Αύξηση κατά 5,6% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον …