Στα πρόθυρα “δημοσιονομικού γκρεμού” οι ΗΠΑ

Τεράστιες προσπάθεια καταβάλει ο Μπαραάκ Ομπάμα για  να αποφευχθεί ο λεγόμενος «δημοσιονομικός γκρεμός», δηλαδή η ενεργοποίηση περικοπών δημόσιων δαπανών και φορολογικών αυξήσεων 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος που διέκοψε εκτάκτως τις διακοπές του προκειμένου να διαπραγματευθεί μια συμβιβαστική λύση με τους Ρεπουμπλικάνους.

Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί σε λίγες ώρες με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ και Μίτς Μακόννελ, τον Πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπένερ και την ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι.

Παρότι εδώ και εβδομάδες δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία, σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει να καταφέρει να καταλήξουν όλες οι πλευρές σε ένα σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ γιατί η κατάσταση είναι πραγματικά οριακή.

Αν δεν επιτευχθει συμφωνία και σήμερα αλλά και τις λίγες μέρες που απέμειναν πριν την αλλαγή του χρόνου, θα τεθούν σε εφαρμογή δραστικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις στη φορολογία για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, που θα έχει ως συνέπεια μία ακόμα ύφεση της ήδη λαβωμένης αμερικανικής οικονομίας.

Οι προβλέψεις πάντως σίγουρα δεν είναι ευοίωνες την ώρα δε που ο χρόνος τελειώνει. Είτε λοιπόν θα υπάρξει μερική συμφωνία υπό όρους, είτε θα υπάρξει παράταση ώστε να συμφωνηθεί αργότερα είτε δε θα επιτευχθεί καμία συμφωνία με ολέθριες συνέπειες.

Check Also

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Ο Ζελένσκι παρακαλά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επισπεύδει έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι …

Βρετανία: Η Λιζ Τρας «έβαλε χέρι» στον βασιλιά Κάρολο – Του απαγόρευσε να πάει…

Ο βασιλιάς Κάρολος ακύρωσε τα σχέδιά του να συμμετάσχει σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής για …