Ντέιβιντ Μίλιμπαντ: Κύριε Ολάντ ανοίξτε την πόρτα της Ε.Ε. για την Τουρκία

Η «αδιαλλαξία της Κύπρου, της Γαλλίας και άλλων σκεπτικιστών» έχει κλείσει την πόρτα της Τουρκίας προς την Ευρώπη, διατείνεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και ζητάει από τον Φρανσουά Ολάντ να άρει τα εμπόδια για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρώπη πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της, επισημαίνει ο Μίλιμπαντ, εκτιμώντας ότι στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του πολιτισμού οι σχέσεις που μπορούν να αναπτυχθούν έχουν τεράστια σημασία.

Χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «οικονομικό γίγαντα» υποστηρίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη βοήθειά της και καλεί τον Ολάντ να άρει τα εμπόδια που είχε θέσει ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι πραγματιστής και ανοιχτό μυαλό στις διεθνείς υποθέσεις.

«Το ζήτημα για τον Πρόεδρο Ολάντ και για τους υπόλοιπους από εμάς δεν είναι αν η Τουρκία θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ το 2013. Είναι αν η δέσμευση στην ένταξη της χώρας θα αφεθεί να πεθάνει από αμέλεια ή αν θα της δοθεί ζωή μέσω πρακτικής συνεργασίας ώστε να υπερκεραστούν τα εμπόδια στην ένταξή της», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.