Σημαντικές συναντήσεις Άντρου Κυπριανού στο Λονδίνο

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τις συναντήσεις του στο Λονδίνο

Οι συναντήσεις ήταν αρκετά περιεκτικές και ενδιαφέρουσες. Βέβαια, είναι γεγονός ότι οι πάντες αναμένουν την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για να μπορέσουν να διαδραματίσουν το ρόλο που ο καθένας του αναλογεί.

Σε ότι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Ντάνκαν, είχαμε την δυνατότητα να μεταφέρουμε σε αυτόν τις ανησυχίες μας για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, τις απειλές που εκφράζονται για πιθανή γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς επίσης και τις ανησυχίες μας για το ενδεχόμενο μείωσης ή απομάκρυνσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο τον ερχόμενο Γενάρη.

Μεταφέραμε τις ανησυχίες μας και από τις εξελίξεις στην ίδια την τουρκοκυπριακή κοινότητα που καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την επίλυση του Κυπριακού όσο παρέχεται ο χρόνος. Ζητήσαμε λοιπόν, η Βρετανία να συμβάλει στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και βέβαια συζητήσαμε ιδιαίτερα τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων που για μας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, ένα θέμα το οποίο μπορεί να επιτελέσει το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, εάν και εφόσον η Τουρκία δεχτεί κατάργηση τους.

Στο Κοινοβούλιο είδαμε δύο σκιώδης υπουργούς του Εργατικού Κόμματος καθώς και ομάδα βουλευτών με τους οποίους διατηρούμε εδώ και χρόνια φιλικές σχέσεις. Τους ενημερώσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις και ζητήσαμε τη βοήθεια τους έτσι ώστε να προωθηθεί το Κυπριακό.

Πρέπει να πω ότι όλοι ανεξαιρέτως ξεκαθάρισαν ότι για να μπορέσουν να διαδραματίσουν τον οποιοδήποτε ρόλο είναι απαραίτητη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Τότε θα μπορούν να παρέμβουν για να σπρώξουν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Check Also

Επεισοδιακή καταδίωξη για λαθροθηρία – Δύο συλλήψεις

Επεισοδιακή καταδίωξη για λαθροθηρία – Δύο συλλήψεις Δύο πρόσωπα, ηλικίας 36 ετών, συνελήφθησαν χθες από …

Νέα μέτρα σε ισχύ από σήμερα – PCR σε όλους τους επιβάτες

Νέα μέτρα σε ισχύ από σήμερα – PCR σε όλους τους επιβάτες Από σήμερα τίθονται …