Σε προβληματισμό για τις δηλώσεις Τούρκων επισήμων καλεί την κυπριακή ηγεσία

Εξαιρετικά ανησυχητικές, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τούρκων επισήμων για ύπαρξη ενός νέου σχεδίου το οποίο ονομάζουν σχέδιο «Μπαν Γκι- μουν », οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να προβληματίσουν την πολιτική ηγεσία, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και βουλευτής του κόμματος Γιώργος Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης σε δηλώσεις του στην Πάφο, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Δρ. Ιχσάν Αλή, είπε πως η επιμονή των Τούρκων σε έναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς εναρκτήρια δήλωση ή η επιμονή τους να συμπεριλαμβάνεται στην εναρκτήρια δήλωση το στοιχείο της διπλής κυριαρχίας ή της διπλής υπηκοότητας, αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη συμπεριφορά αλλά και ενδεικτική “του πού στοχεύουν”.

Το Κίνημα Οικολόγων, είπε, υποστηρίζει πως θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει επιμονή στη θέση για μια σωστή εναρκτήρια δήλωση των διαπραγματεύσεων, που να ξεκαθαρίζει ότι μιλάμε για μια Κυπριακή Δημοκρατία μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μία υπηκοότητα και για να διασφαλιστεί “ότι αυτό το νέο κράτος που θα προκύψει από τη λύση δεν θα είναι μπελάς και βραχνάς για τις επόμενες γενιές”.
Να διασφαλιστεί, συνέχισε, ότι «αυτή η λεγόμενη λύση δεν θα είναι τελικά η αρχή νέων δεινών και νέων προβλημάτων για τον κυπριακό λαό, αλλά ούτε και θα δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να έχει επεμβατικά δικαιώματα και στρατό στο νησί για να επαναληφθούν τα δυσάρεστα γεγονότα της δεκαετίας του 1960 και 1970, αυτά για τα οποία ο δόκτωρ Ιχσάν Αλή είχε παλέψει και αγωνιστεί να αποτρέψει».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυπριακή Κυβέρνηση για εισροή κεφαλαίων από την ΕΕ. Θεωρούμε, συνέχισε, «ότι είναι υποχρέωση της ΕΕ να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη σε μια Κύπρο, η οποία έχει ακρωτηριαστεί από αποφάσεις της ΕΕ».

Ανέφερε ακόμη πως όλα τα κόμματα και όλες οι παραγωγικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Ήδη εμείς «με συνεχή διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και με επαφές που διεξάγονται και σήμερα στις Βρυξέλλες (υπάρχει αντιπροσωπεία των Οικολόγων), προσπαθούμε να πείσουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενισχυμένη οικονομική βοήθεια στην Κύπρο στους τομείς των έργων για την προστασία του περιβάλλοντος”.

Παρατήρησε, επίσης, πως ένα έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί και αφορά και την Πάφο είναι η προστασία και ανάδειξη του Ακάμα ή έργα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή και προς τον τουρισμό, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία μπορούν με κάποιες ειδικές ρυθμίσεις από τους Ευρωπαίους να τα διοχετεύουν προς την Κύπρο, ως ελάχιστο αντίτιμο ή αντίδωρο για τη μεγάλη καταστροφή που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται και οι ίδιοι με την αυστηρή πολιτική που εφάρμοσαν σε βάρος της Κύπρου.

Check Also

Κορωνοιός: 7 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα

Share Twitter Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα …

Αννίτα: Απαράδεχτα ελλιπής ο χειρισμός της αστυνομίας στην υπόθεση του καταδικασθέντα αστυνομικού

Share Twitter Είναι αδιανόητο να καταστρατηγούνται με τέτοιους χειρισμούς νομοθεσίες και η εθνική στρατηγική σεξουαλικής …