Ρέει το “μαύρο” χρήμα στις κυπριακές τράπεζες

Σε απόρρητη έκθεσή τους οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) προειδοποιούν ότι η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο θα ωφελήσει κυρίως ιδιοκτήτες τραπεζικών λογαριασμών με «μαύρο χρήμα» καθώς η χώρα συνεχίζει να παρέχει δυνατότητες ξεπλύματος χρήματος.

Οι καταθέσεις Ρώσων πολιτών στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα δηλαδή από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών αυτά τα χρήματα θα είναι διασφαλισμένα, όταν προσεχώς οι τράπεζες της Κύπρου θα στηριχθούν με ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα.

Και όλα αυτά ενώ οι σχετικοί νόμοι, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Spiegel, τυπικά τουλάχιστον, έχουν ψηφιστεί και η Κύπρος δείχνει να τηρεί όλες τις συμφωνίες και το θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος». Η διευκόλυνση απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας από τους Ρώσους κατευθύνει προς το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αναφέρεται στην  απόρρητη έκθεση. Και διαπιστώνεται ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο 80 ολιγάρχες έχουν καταφέρει να έχουν ελευθερία εγκατάστασης σε ολόκληρη την Ε.Ε.

«Πριν συναινέσει το SPD σε δανειακή βοήθεια για την Κύπρο, θα πρέπει να συζητηθεί το επιχειρησιακό μοντέλο της χώρας», δηλώνει ο Κάρστεν Σνάιντερ, επικεφαλής δημοσιονομικών θεμάτων της Κ.Ο. του SPD … «Δεν μπορούμε να διασφαλίζουμε με τα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων ,τις καταθέσεις ρώσικου μαύρου χρήματος στις κυπριακές τράπεζες».