ΠτΔ: Τιμώντας το Έτος Καρπασίας- Έτος Ριζοκαρπάσου, τιμούμε την ιστορία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετσιμό του στην εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, τόνισε ότι “θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι που να δούμε να δικαιώνονται οι προσπάθειες για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σας”.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου:

“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο της αποψινής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από της ιδρύσεως του Ελληνικού Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

Ιδιαίτερη συγκίνηση αποτελεί ότι υποδεχόμαστε στο Προεδρικό Μέγαρο τα παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου,

Αναγνωρίζοντας την παιδεία ως το θεμέλιο λίθο της γενικής ανάπτυξης ενός τόπου, η Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα πήρε την απόφαση της δημιουργίας το 1917 Ανωτέρας Πρακτικής Σχολής στο Ριζοκάρπασο.

Η απόφαση της αυτή αποδείχθηκε ιστορική. αφού το εκπαιδευτήριο από της ιδρύσεως του και μέσα από την πολυσήμαντη πορεία του αναδείχθηκε στο σύμβολο-προπύργιο των υψηλών ιδεωδών και των περήφανων φρονημάτων του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ιδιαίτερα μετά την επίτευξη της επαναλειτουργίας του τον Σεπτέμβριο του 2004, ύστερα και από τον αγώνα που δόθηκε σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, αναδείχθηκε παράλληλα η κιβωτός μέσα στην οποία διαφυλάχθηκε ο πολιτισμός, η ελληνική παιδεία, η χριστιανική πίστη και η εθνική μας ταυτότητα στην κατεχόμενη μας πατρίδα μας.

Αναμφίβολα, το Ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, μαζί με το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, συμπυκνώνοντας όλα τα ιδεώδη του Κυπριακού Ελληνισμού και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο για τη φυσική και εθνική επιβίωση του, αποτελούν μέρος της ιστορικής μας συνείδησης, για αυτό και έχουμε χρέος να αναδείξουμε τον ρόλο τους και να παλέψουμε για την επιβίωση και τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου, το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι κληρικοί αλλά και το σύνολο των εγκλωβισμένων μας, επιλέγουν συνειδητά να παραμείνουν ριζωμένοι και αφοσιωμένοι στα ιδανικά και τις αξίες της ρίζας τους.

Υπομένοντας με καρτερία, ψυχικό σθένος και αξιοπρέπεια τα προβλήματα και τις στερήσεις της κατοχής, ανάγονται σε σύμβολα ηρωισμού και εθνικής υπερηφάνειας.

Με την ηρωική τους αντίσταση, αναδείχθηκαν σε θεματοφύλακες των κατεχόμενων περιοχών, διατρανώνοντας με την υπομονή, την επιμονή, τη δύναμη και την πίστη τους, την αταλάντευτη θέληση του λαού μας για επιβίωση και δικαίωση του τόπου μας.

Ως Κυβέρνηση, με απόλυτη ευγνωμοσύνη και έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι των κατεχομένων εδαφών μας, μεριμνούμε για τη συνεχή τους στήριξη, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα επιδιώκοντας να κρατήσουμε ζωντανή τη χερσόνησο.

• Ύστερα από σχετική απόφαση και ικανοποιώντας το διαχρονικό αίτημα των εγκλωβισμένων αλλά και επιτελώντας το ελάχιστο οφειλόμενο μας χρέος απέναντι τους, έχει εξαγγελθεί σχέδιο για επιδιόρθωση των κατοικιών των εγκλωβισμένων στην Καρπασία και στα μαρωνιτικά χωριά. Η απόφαση συμπεριλαμβάνει επιδιορθώσεις κατά περίσταση οικιών νέων ζευγαριών που θα επανεγκατασταθούν ή επανεγκαταστάθηκαν στα εγκλωβισμένα χωριά μας. Η υλοποίηση των έργων αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2017.

• Έχουν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους για δωρεάν νοσήλια στα κρατικά νοσηλευτήρια όλοι οι εγκλωβισμένοι.

• Αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αύξηση του ποσού επιδότησης εγκλωβισμένων γεωκτηνοτρόφων, από τις 700 χιλιάδες στις 950 χιλιάδες. Η απόφαση αφορά όλους τους εγκλωβισμένους, ενώ το ποσό περιλαμβάνει και επιπλέον επιδότηση σε ηλιακά νέους γεωργούς κάτω των 45 ετών, καθώς και αλιείς.

• Έχει εγκριθεί σχέδιο επιδότησης άλλων δραστηριοτήτων των εγκλωβισμένων, που αφορά στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διάθεση κονδυλίου ύψους 100 χιλ. ευρώ για επιδιορθωτικές εργασίες στο Ναό του Άγιου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο. Ενός Ναού, ο οποίος από το 1974 βρίσκεται εν ενεργεία για τις λειτουργικές και εκκλησιαστικές ανάγκες των εγκλωβισμένων.

Με την ευκαιρία θέλω να πω ότι δεν θα δεχθολυμε με κανένα τρόπο τις μεθόδους του κατοχικού καθεστώτος οι όποιοι δασμοί και αν επιβληθούν με την αντίληψη αυτών που τους επέβαλαν ότι θα αφήσουμε εκτεθειμένους τους εγκλωβισμένους, πλανώνται πλάνη οικτρά.

Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι που να δούμε να δικαιώνονται οι προσπάθειες για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σας.

Τιμώντας φέτος, το Έτος Καρπασίας- Έτος Ριζοκαρπάσου, έτσι όπως ορίστηκε να είναι το 2017, τιμούμε την ιστορία και την προσφορά της Χερσονήσου στην παιδεία, τον πολιτισμό και την πατρίδα και αναλογιζόμαστε το δικό μας χρέος απέναντι στην ιστορία και τον τόπο μας.

Αντιλαμβανόμενος την αγωνία και τις ανησυχίες του λαού της Καρπασίας για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στην πατρώα γη, επιθυμώ να επαναλάβω πως η επίλυση του κυπριακού προβλήματος παραμένει πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα μας.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι να επιτύχουμε εκείνη τη λύση για το Κυπριακό ζήτημα, μέσα από την οποία θα δημιουργείται ένα κράτος με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Ένα σύγχρονο κράτος το οποίο θα δομεί τη λειτουργία του σε μία λύση που θα ανταποκρίνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, δοθέντος ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της, ένα κράτος του οποίου το σύνολο των νομίμων πολιτών του θα μπορεί μέσα σε συνθήκες ασφάλειας να ευημερεί απαλλαγμένο από τις όποιες εγγυήσεις, από τα όποια επεμβατικά δικαιώματα, από την όποια παρουσία κατοχικού ή άλλως πως όπως και αν ονομάζεται τουρκικού στρατού.

Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες που δεν θα υπάρχουν εγκλωβισμένοι και με λιγότερα δικαιώματα πολίτες.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσομε πραγματικές συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης προκειμένου να υπάρχει προοπτική και μέλλον για αυτά τα παιδιά που σήμερα παραμένουν στην Καρπασία και όλους τους νέους, να γίνει κατανοητό από όλος πως δεν μπορεί να υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη δύο ταχυτήτων ή ευρωπαϊκά κράτη με διαφορετικούς χειρισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια προκείμενου να επιτύχουμε κατά την τελευταία σύνοδο για την Κύπρο μια λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους, υποβάλαμε προτάσεις που δεν υπερέβησαν από τη μια τα όρια των υποχωρήσεων αλλά από την άλλη δημιουργούσε αν πραγματικά υπήρχε η βούληση για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού να το πετύχουμε. Αυτό που ζητήσαμε και είχε γίνει κατανοητό και από τον ΓΓ είναι ότι δεν μπορεί ένα αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων ή μόνιμης παρουσίας κατοχικού στρατού να δημιουργεί συνθήκες που θα επέτρεπαν στον καθένα να νιώθει την ασφάλεια.

Συμμεριζόμαστε και αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των συμπατριωτών μας. Αλλά την ίδια ώρα δεν αγνοούμε ατις έγνοιες και τις προσδοκίες και τις δίκαιες αξιώσεις των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Είναι αδιανόητο κάποιοι να νομίζουν ότι μέσα από ετεροβαρείς συμφωνίες είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα κράτος όπως όλοι το θέλουμε προσδοκούμε και αναμένουμε. Είναι αδιανόητο να πιστεύουν κάποιοι πως μπορεί να δημιουργούνται συνθήκες μέσα από το επιχείρημα της πολιτικής ισότητας που να δίνουν δικαιώματα περισσότερα σε εκείνους που αποτελούν τη λιγότερη πληθυσμιακά κοινότητα. Άλλο είναι η πολιτική και άλλο η αριθμητική ισότητα. Και είναι αυτό που προσπαθήσαμε να διαμηνύσουμε στους συνομιλητές μας όπως πράξαμε και ‘όταν παράνομα, αδικαιολόγητα και μέσα από πολιτικές που αποδεικνύουν ποιοι ήταν στο Κραν Μοντανά οι αδιάλλακτοι.

Όταν επεβλήθησαν οι λεγόμενοι δασμοί τάχα γιατί δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Και προς τον ΓΓ και προς τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και προς τη Μόσχα και προς τη Νέα Υόρκη όταν ήμουν πρόσφατα, προς την Αμερικανική Κυβέρνηση, και όχι μόνον, αλλά και προς όσους θα έχω την ευκαιρία μέχρι της εξάντλησης της θητείας μου να συναντήσω, και θα είναι πολλές οι συναντήσεις, να διαβιβάσω, το απαράδεκτο των όσων συμβαίνουν και των όσων έχουν καταγραφεί.

Είμαι βέβαιος ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες όλες οι πολιτικές δυνάμεις – και καμιά δεν υστερεί σε πατριωτισμό – θα μείνουμε ενωμένες ανεξάρτητα των όποιων απόψεων ή διαφωνιών ή κριτικών, προκειμένου να πετύχουμε αυτό που ο λαός ας θέλει. Δώστε επιτέλους τη μάχη ενωμένοι για να μας δικαιώστε και όχι να δικαιωθείτε.

Και έχετε απόλυτο δίκαιο και συμμερίζομαι την έγνοια, την αγωνία και ις προσδοκίες σας. Και είναι ένα καθήκον που πιστεύω θα το αναλάβουμε συλλογικά ώστε επιτέλους να δικαιώσουμε τις προσδοκίες σας.

Χαίρομαι πραγματικά διότι ύστερα από τις προσπάθειες, την ορθή λειτουργία της τεχνικής επιτροπής έγινε κατορθωτή η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Και εύχομαι να γίνει κατορθωτή η αποκατάσταση πολλών άλλων από τις εκκλησιές και τους ναούς μας, εκεί όπου καταθέσαμε την πίστη και την προσδοκία μας στον Θεό να μας αξιώσει να δούμε επιτέλους να πραγματώνονται τα όνειρα μας.

Σήμερα είναι μια μέρα τιμής προς όσους οραματικά είχαν συντελέσει στο να δημιουργηθεί αυτή η σχολή.

Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία αποδίδοντας τον πρέποντα σεβασμό και τη δέουσα εκτίμηση προς τον αείμνηστο οικονόμο της μονής Ιωσήφ και τον τότε πρόεδρο της σχολικής κοινοτικής επιτροπείας Σολωμό Φαλά που αποτέλεσε την πρώτη επιτροπή της σχολής.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνω και στον πρώτο διευθυντή της Μιχαήλ Κούμα και σε όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς της σχολής που προσφέρουν μέχρι και σήμερα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους.

Επαινώ τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο και τον σεβαστό ιερέα, ένα ζωντανό ήρωα, Ζαχαρία και τους άλλους που επιτελούν ένα σημαντικό έργο για τον αγώνα που δίνουμε.

Ευχαριστώ τους κοινοτάρχες της περιοχής που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των κατεχομένων μας και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες για όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό και για τα ανθρώπινα δικαιώματα αν θα υπάρξει λύση που θα ανταποκρίνεται σε αυτά που όλοι επιθυμούμε, να έχουμε μια πατρίδα ελεύθερη με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ευρωπαϊκές αξίες.

Αποτελούν για μας τα σύμβολα του αγώνα για την τελική δικαίωση της πατρίδας μας. Και ενδυναμώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Και εύχομαι να μη χρειάζονται να γίνονται συγκεντρώσει εκτός Καρπασίας για να μνημονεύεται η Καρπασία”.

Check Also

Με πολύχρωμα μπαλόνια «αποχαιρέτησαν» τον μικρό Λάμπρο

Τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολητικό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας Ιδαλίου, η κηδεία του μικρού Λάμπρου Καλλένου, του …

Φθινοπωρινός καύσωνας: Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια αύριο

Φθινοπωρινός καύσωνας: Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια αύριο Η Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για πολύ …