ΠτΔ: Στόχος να βρεθεί μία βιώσιμη και λειτουργική λύση

 Στόχος να βρεθεί μία βιώσιμη και λειτουργική λύση τόνισε ο Πρόεδρος σε χαιρεστισμό του στη δεξίωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας

O στόχος παραμένει ένας, και αυτός είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, πλήρως ευθυγραμμισμένη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που θα επανενώνει την Κύπρο σε ένα σύγχρονο, πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ, με την ευκαιρία της 242ης επετείου της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μια από τις κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ».

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έχει εξελιχθεί σε στρατηγικής σημασίας σχέση μέσω και της κοινής προσήλωσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και της εξάλειψης των όπλων μαζικής καταστροφής, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά είναι έτοιμοι να εργαστούν στενά με την Αμερικανική Κυβέρνηση για μελέτη νέων τομέων αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε επίσης ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την οικοδόμηση μιας πιο απτής σχέσης στην οικονομία και τις επενδύσεις», σημειώνοντάς ότι είναι σε εξέλιξη διμερής διάλογος Κύπρου – ΗΠΑ για αυτούς τους τομείς. Είπε ακόμη ότι οι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο από τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκτίμηση για την παρουσία και ανάμιξη αμερικανικών εταιρειών, όπως η Noble και η ExxonMobil, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί απτή ένδειξη της εμπιστοσύνης για τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι φιλοδοξεί να επιτευχθεί μια λύση στη βάση της οποίας η Κύπρος θα επανενωθεί και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των κατοίκων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού.

Επεσήμανε ακόμη την επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, και αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που αποδεικνύει «πόσο δικαιολογημένη ήταν και η θέση της Δημοκρατίας στο Κραν Μοντανά για τερματισμό των εγγυήσεων και της παρουσίας τουρκικού στρατού» στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές και στον ΓΓ του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, ο ίδιος είναι έτοιμος να ξεκινήσει άμεσα ένα νέο διάλογο για το Κυπριακό, νοουμένου ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες και οι απαράδεκτες τουρκοκυπριακές θέσεις και αξιώσεις τερματιστούν.

«Παραμένω σταθερά προσηλωμένος στη διαπραγμάτευση μιας λύσης στη βάση του πλαισίου έξι σημείων του ΓΓ, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ελπίζω μετά τις τουρκικές εκλογές στις 24 Ιουνίου να γίνει κατορθωτό ώστε ένας ειδικός σύμβουλος του ΓΓ να εξετάσει, μέσω διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κατά πόσο υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να επαναρχίσει ο διάλογος.

Από πλευράς μας, ο στόχος παραμένει ένας: Να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, πλήρως ευθυγραμμισμένη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που θα επανενώνει την Κύπρο σε ένα σύγχρονο, πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις από τρίτες χώρες και που θα διασφαλίζει την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των πολιτών».

Ο Πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση της Κυβέρνησης για τη στάση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ιδιαίτερα για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική παρουσία της κυπριακής διασποράς στις ΗΠΑ, παρουσία, όπως είπε, που συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Check Also

Από αύριο τίθενται σε εφαρμογή νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Σε εφαρμογή τίθενται αύριο δύο από τα τρια νέα μέτρα που ενέκρινε χθες το Υπουργικό. …

Πρόστιμο €8.000 σε υπεραγορά που δεν διενεργείτο έλεγχος για safe pass

Πρόστιμο €8.000 σε υπεραγορά που δεν διενεργείτο έλεγχος για safe pass Το τελευταίο 24ωρο, διενεργήθηκαν …