ΠτΔ: Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές

Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές, είπε σήμερα ο Πρόεδρος τςη Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη, επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης», στον Κόρνο.

Μιλώντας στους αξιωματικούς και οπλίτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω από τα βάθη της ψυχής μου να εκφράσω θερμότατες ευχές για ευτυχισμένες οικογενειακές και προσωπικές γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και ταυτόχρονα να επισημάνω το πόση σημασία έχει η νέα χρονιά να φέρει υγεία και ευτυχία.

Ιδιαίτερα να τονίσω το πόσο προσβλέπουμε στο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο θα οδηγηθούμε σε μια λύση που πραγματικά θα δημιουργεί τις συνθήκες ενός λειτουργικού, βιώσιμου κράτους που να εδράζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών.

Ενός κράτους πλήρους ανεξάρτητου και απεξαρτημένου από την οποιαδήποτε τρίτη δύναμη. Το έχουμε πει κατ΄επανάληψη, θα το επαναλάβω και τώρα, διότι τις τελευταίες μέρες άκουσα να λέγονται πολλά. Δεν επιδιώκουμε τη στρατικοποίηση όσο και αν προκαλούμαστε. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την οποιαδήποτε πρόκληση ή απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας. Νιώθουμε την ίδια ώρα ασφαλείς ότι η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκείνο το οποίο συμβαίνει στην πραγματικότητα, και είναι αυτό που αξιώνουμε, είναι επιτέλους εκείνοι που μας καλούν να αποφεύγουμε τη στρατικοποίηση να θυμηθούν ότι από το 1974 το 37% της πατρίδας μας κατέχεται από 43 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα, ενώ δυστυχώς οι προκλήσεις ακόμα συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και καθημερινά, και στην ξηρά με τη δημιουργία μιας επί του παρόντος Βάσεως υποδοχής drones ή με τους σχεδιασμούς για το Μπογάζι, ή στη θάλασσα μέσα από τη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο παραβιάζοντας την ΑΟΖ μας, αλλά και με τις καθημέραν navtex και ασκήσεις εκεί και όπου θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί προς αποφυγήν των εντάσεων.

Υπάρχει μια προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να δημιουργηθεί μια κρίση. Δεν θα ακολουθήσουμε την οδό που επιλέγουν. Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι το διεθνές δίκαιο, τα διεθνή βήματα, η ΕΕ, οι φίλες χώρες μπορεί να αποτελέσουν και το αποκούμπι και ιδιαίτερα η Ελλάδα, αλλά και την αποτρεπτική εκείνη δύναμη ώστε κάθε έκνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Και γίνονται όλα τούτα την ώρα που μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου στο Βερολίνο με προοπτική να ακολουθήσει μια διάσκεψη στην οποία να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανάληψης του διαλόγου.

Δηλώσαμε την αποφασιστικότητα και τη βούληση μας για να συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια του ΓΓ αλλά και έχω ξεκαθαρίσει ότι για να μπορεί να αρχίσει ένας διάλογος δεν είναι αρκετές κάποιες συμφωνίες των όρων αναφοράς. Είναι ανάγκη η Τουρκία επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες, αλλά και τις προκλήσεις, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους των ΗΕ, μιας χώρας μέλους της ΕΕ.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Ταυτόχρονα δεν είναι δυνατόν να αναμένουν κάποιοι από εμάς ότι θα πάμε σε διάλογο κάτω από τις απειλές των τουρκικών κανονιοφόρων ή της τουρκικής αεροπορίας ή των τετελεσμένων που προσπαθούν να δημιουργήσουν, έτσι ώστε να εδραιώσουν αυτά που διεκδικούσαν και στο Κραν Μοντανά. Διεκδικούσαν στρατιωτική Βάση και μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού. Σήμερα προσπαθούν να δημιουργήσουν τα τετελεσμένα με την αξιοποίηση του Λευκονοίκου ως Βάση, προς το παρόν για drones, που δεν αποκλείεται μελλοντικά να αποτελέσει αεροπορική Βάση, με τη δημιουργία στο Μπογάζι ναυτικής Βάσης, έτσι ώστε να φιλοξενούνται τουρκικά πολεμικά.

Η Κύπρος δεν έχει ανάγκη της παρουσίας ανάλογων στρατιωτικών δυνάμεων, δεν κινδυνεύει από τους γείτονες της. Η Κύπρος έχει άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονες. Χωρίς να αποκλείει κανένα. Αρκεί να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.

Θέλω να μεταδώσω σε εσάς το μήνυμα ότι είστε έτοιμοι, ότι ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι όχι να επιτεθούμε αλλά να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές. Απέχουμε και πολιτευόμαστε κατά τρόπο αποτρεπτικό μιας αναλόγου εξελίξεως, και εκείνο που εύχομαι είναι η νέα χρονιά επιτέλους να είναι μια χρονιά που θα επικρατήσει η λογική του διεθνούς δικαίου και όχι η λογική του οθωμανικού δικαίου.

Θέλω να επαναλάβω πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε η Εθνική Φρουρά να ενισχύεται για λόγους άμυνας, να εκσυγχρονίζεται και οι στρατευμένοι μας να διαβιούν κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Εύχομαι με τον πιο έντονο τρόπο να είναι μια χρονιά απελευθέρωσης της πατρίδας μας».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι δεν είναι είδηση κάτι το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Είδηση είναι όταν θα εκδοθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Συνεπώς, θα παρακαλούσα, όσα λιγότερα λέγονται τόσο πιο επιτυχείς είμαστε στις προσπάθειες που καταβάλλουμε».

Κληθείς να αναφερθεί στις δράσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο και κακώς έχουν δημοσιοποιηθεί τα διαβήματα που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης η προστασία της χώρας».

Σε ερώτηση για το ίδιο θέμα και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «ακολουθούμε την ευρωπαϊκή πολιτική και όχι τα δημοσιεύματα».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για το βαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για «έργο της αστυνομικής δύναμης, των διωκτικών Αρχών. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τουλάχιστον δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Σήμερα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Νετανιάχου. Όχι μόνο δεν εθίγη οποιοδήποτε θέμα, αλλά αντίθετα επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα και των δύο χωρών να προχωρήσουμε με στενότατη συνεργασία και συγκεκριμένες ενέργειες για να αποτρέψουμε τα όσα επιδιώκει μέσω εκνόμων ενεργειών, των παρανόμων συμφωνιών με τη Λιβύη, η Τουρκία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες πέραν από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό του Λιβάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η όλη προσπάθεια είναι για συντονισμό κατά τρόπο που να συμβάλει στο να ακυρωθούν τα όποια επιδιωκόμενα. Εντός των ημερών ενδεχόμενα να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν συγκεκριμένους τομείς δράσεις».

Ερωτηθείς αν αυτές οι δράσεις θα είναι κοινές με άλλες χώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κοινές δράσεις όταν λέμε δεν εννοούμε ποτέ στρατιωτικές. Είναι δράσεις, πχ για τον αγωγό EastMed, για συντονισμένες ενέργειες, έτσι ώστε να προωθηθεί το αίτημα για τη μη αποτελεσμάτων συμφωνία – που είναι κάθετη θέση και της Αιγύπτου και του Ισραήλ, όπως και των άλλων συνομιλητών μου είτε στα ΗΕ είτε στα ΕΕ είτε στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Συνεπώς, γίνονται συνεχώς ενέργειες και εντός των ημερών θα δείτε ότι εκτείνονται όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και υπερατλαντικά. Και ως εκ τούτου, αυτό που παρακαλώ είναι απλώς να είμαστε ψύχραιμοι, να μην παρασυρθούμε από οποιεσδήποτε προκλήσεις και να λειτουργούμε κατά τρόπο που υπηρετείται πραγματικά το εθνικό καλό».

Check Also

Διορισμός Tριμελούς Επιτροπής ΚΥΠ από το Υπουργικό Συμβούλιο

Share Twitter Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Προέδρου …

Υπ. Υγείας: Κυβερνητικές κατοικίες και υποστατικά εξοχικού για καραντίνα

Share Twitter Για την πρότασή του να παραχωρήσει καταλύματα από την προεδρική εξοχική κατοικία στο …