Πρόστιμο $51 εκατ. στην UBS για παράνομες χρεώσεις πελατών

Η ελβετική τράπεζα UBS καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 51,09 εκατ. δολαρίων από τη ρυθμιστική αρχή του Χονγκ Κονγκ για υπερβολικές χρεώσεις στις οποίες υπέβαλε 5.000 πελάτες για διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας, όπως ανακοίνωσε η αρχή σήμερα Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SFC) αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με τα ευρήματα, η UBS υπερχρέωσε χιλιάδες πελάτες τη το διάστημα από το 2008 έως και το 2017.

Το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε τράπεζα στο Χονγκ Κονγκ. Το 2017 είχε επιβληθεί πρόστιμο στη μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής της HSBC ύψους 400 εκατ. δολ. Χονγκ Κονγκ για την πώληση δομημένων προϊόντων της Lehman Brothers σε πελάτες επί μια πενταετία από το 2003.

Όπως ανακοίνωσε το SFC, η έρευνα «έβγαλε στη φόρα σοβαρές παραλείψεις συστημικού εσωτερικού ελέγχου» στην τράπεζα.

Η UBS δεν είχε καταφέρει να αποκαλύψει περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και είχε υπερχρεώσει κάποιους πελάτες μέσω αδιαφανών συναλλαγών. Οι υπερβολικές χρεώσεις αφορούσαν τους λογαριασμούς 5.000 πελατών και 28.700 μεταφορές ποσών.

Η UBS συμφώνησε , εκτός των προστίμων, να καταβάλει 200 εκατ. δολ. Χονγκ Κονγκ στους πελάτες ως αποζημίωση.

Οσο για τις υπερβολικές χρεώσεις αφορούσαν το τμήμα ομολόγων και μεταβίβασης δομημένων τίτλων. Όπως αποκαλύφθηκε, η UBS είχε αυξήσει το spread που χρεώνεται μετά την εκτέλεση των συναλλαγών χωρίς να το γνωρίζουν οι πελάτες.

Check Also

Tο σούπερ μάρκετ του μέλλοντος θα είναι πάνω σε ρόδες..!

Share Twitter Σε μια οικονομία που οι κανόνες περί αποστασιοποίησης λαμβάνουν πλέον κεντρικό ρόλο, πολλά …

Δείτε τι «αυγατίζει» τη μυθική περιουσία (15,2 δισ.) του Mr. Zara… δεν είναι μόνο από τα ρούχα

Share Twitter Η αξία της ακίνητης περιουσίας του Αμάνσιο Ορτέγκα ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Inditex …