Προσοχή: Εντοπίστηκαν αντισηπτικά χεριών με τοξική ουσία

Προσοχή: Εντοπίστηκαν αντισηπτικά χεριών με τοξική ουσία

Ο Οργανισμός είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ενήλικες και παιδιά που χρησιμοποιούν αντισηπτικά χεριών με μεθανόλη έχουν υποστεί σοβαρότατες παρενέργειες όπως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο.

Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας απευθύνει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφορικά με τη ραγδαία αύξηση αντισηπτικών για τα χέρια που εντοπίστηκε ότι περιέχουν μεθανόλη.

Τα συγκεκριμένα αντισηπτικά αναγράφουν ότι περιέχουν αιθανόλη, γνωστή και ως αιθυλική αλκοόλη που είναι μια ουσία πολύ διαφορετική. Ουσιαστικά η αιθανόλη είναι το οινόπνευμα ή το αλκοόλ.

Η μεθανόλη όμως ή αλλιώς «ξυλόπνευμα» (wood alcohol ), είναι υγρό που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, διαλύτης, καύσιμο, αλλά και ως επικίνδυνο ( απαγορευμένο για τρόφιμα και ποτά) υποκατάστατο της αιθανόλης.

Το ξυλόπνευμα χρησιμοποιείται και για τα “ποτά-μπόμπες” με σοβαρές συνέπειες για όσους τα καναταλώνουν. Η τιμή της μεθανόλης είναι χαμηλή και γι΄αυτό χρησιμοποιείται στη νοθεία των ποτών, και τώρα στων αντισηπτικών.

Επίσης, σύμφωνα με το wikipedia, χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ. Πρόκειται δηλαδή για μια ουσία που μπορεί να είναι τοξική αν απορροφηθεί από το δέρμα, ή αν γίνει κατάποση μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή ενός ατόμου.

Ο Οργανισμός είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ενήλικες και παιδιά που χρησιμοποιούν αντισηπτικά χεριών με μεθανόλη έχουν υποστεί σοβαρότατες παρενέργειες όπως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο.

Η έρευνα του FDA για τέτοιου είδους ακατάλληλα αντισηπτικά συνεχίζεται, ενώ έχει ενημερώσει τους καταναλωτές ότι μόλις εμφανίσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και θεραπεία για δηλητηρίαση από μεθανόλη.

Η έκθεση σε ικανή ποσότητα μεθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο, θολή όραση, μόνιμη τύφλωση, κώμα, επιληπτικές κρίσεις, μόνιμη βλάβη στο νευρικό σύστημα ή ακόμα και θάνατο.

Ο FDA υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, κυρίως μετά από την επίσκεψή τους στην τουαλέτα, πριν φάνε, αν βήξουν ή φτερνιστούν ή φυσήξουν τη μύτη τους.

Έχουν παρατηρηθεί και στην Ευρώπη τέτοια κρούσματα, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα όπως στις ΗΠΑ.

Όμως και στην ΕΕ και στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να προμηθευτεί φτηνά αντισηπτικά από το διαδίκτυο ή και από καταστήματα, χωρίς αυτά δυστυχώς να παρέχουν την απαραίτητη προστασία -ίσως να μην έχουν ξυλόπνευμα, αλλά μπορεί να έχουν πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα και κατά συνέπεια να μην αποστειρώνουν.

Check Also

Τα ανοικτά παράθυρα στις σχολικές τάξεις μειώνουν έως 40% τα σταγονίδια με κορονοϊό

Share Twitter Τα ανοικτά παράθυρα στις σχολικές τάξεις μειώνουν έως 40% τα σταγονίδια με κορονοϊό …

Βιταμίνη Α: Υψηλότερη πρόσληψη περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Share Twitter Βιταμίνη Α: Υψηλότερη πρόσληψη περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος Η βιταμίνη Α, …