Πιο ανταγωνιστικές στο μέλλον οι κυπριακές τράπεζες

Οι κυπριακές τράπεζες θα είναι από τους πρώτους πελάτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για απευθείας χρηματοδότηση, όταν τεθεί σε ισχύ η Ενιαία Τραπεζική Ένωση το 2014, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή,  θα γίνουν μικρότερες και πιο ανταγωνιστικές  στο μέλλον .

Οι ισολογισμοί τους είναι διπλάσιοι από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, γεγονός που τους προσδίδει όχι μόνο δεσπόζουσα οικονομική θέση αλλά και πολιτική επιρροή και πρόσθεσε ότι η μείωση του μεγέθους των δύο τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάρθρωσή τους θα οδηγήσουν σ’ ένα πιο ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με θέμα «Ευρώπη: ο δρόμος προς την ανάπτυξη», ο κ. Δημητριάδης, τόνισε ότι με την υπογραφή του Μνημονίου θα εξασφαλισθεί ικανοποιητική ρευστότητα για τις τράπεζες, αλλά και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, δεδομένα που θα συμβάλουν τόσο στη μείωση των επιτοκίων όσο και στην πιο αποτελεσματική χρηματοδότηση της οικονομίας, ανέφερε.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μίλησε για απουσία επαρκούς μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και χαρακτήρισε κύριο προαπαιτούμενο τη γνήσια ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης, καθώς και άλλους παράγοντες, όπως η τεχνολογική υποδομή, οι δημόσιες επενδύσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές για αύξηση της παραγωγικότητας, μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής στην Ευρώπη.

 

Check Also

ΠτΔ: Ανοικτή πληγή στην Ευρώπη το Κυπριακό – Οι αναφορές στο δείπνο ΕΕ-ΝΑΤΟ

ΠτΔ: Ανοικτή πληγή στην Ευρώπη το Κυπριακό – Οι αναφορές στο δείπνο ΕΕ-ΝΑΤΟ Στο Κυπριακό …

Επιχείρηση επαναπατρισμού αλλοδαπών που διέμεναν παράνομα στη Κύπρο

Επιχείρηση επαναπατρισμού αλλοδαπών που διέμεναν παράνομα στη Κύπρο Ακόμα μία συντονισμένη επιχείρηση για τον επαναπατρισμό …