Πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας δηλώνει ο Χαρίρι

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι ανέφερε πως η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα του αυτό τον μήνα λειτούργησε σαν ένα είδος “αφύπνισης” για τους Λιβανέζους, ώστε να βάλουν την πατρίδα τους πάνω από τα περιφερειακά ζητήματα.

Ο Χαρίρι αναφερόταν στην κρίση που προκλήθηκε από την αιφνιδιαστική του απόφαση να παραιτηθεί και η οποία ανακοινώθηκε από τη Σαουδική Αραβία. Αφού επέστρεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στον Λίβανο επεσήμανε ότι “αναστέλλει” την παραίτησή του έπειτα από αίτημα του προέδρου Μισέλ Αούν.

“Το διάστημα που πέρασε λειτούργησε ίσως σαν μια αφύπνιση για όλους μας ώστε να φροντίσουμε τα συμφέροντα του Λιβάνου, αντί να κοιτάμε τα προβλήματα γύρω μας”, τόνισε ο Χαρίρι σε ομιλία του από την ετήσια διάσκεψη τραπεζών που πραγματοποιείται στη Βηρυτό.

“Τα προβλήματα γύρω μας είναι σημαντικά, αλλά αυτά του Λιβάνου είναι πιο σημαντικά”, πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου επανέλαβε επίσης την ανάγκη η χώρα να μείνει πιστή στην τακτική της της μη ανάμειξης στις περιφερειακές συγκρούσεις, “όχι μόνο στα λόγια, αλλά και εμπράκτως”.

Η δήλωσή του αυτή μοιάζει να αποτελεί αναφορά στη Χεζμπολάχ, ο ρόλος της οποίας έχει προκαλέσει ανησυχία στη Σαουδική Αραβία, μακροχρόνιο σύμμαχο του Χαρίρι. “Θέλω να υπογραμμίσω ότι (…) βασική μας ανησυχία είναι η σταθερότητα και ότι πάνω σε αυτό εργαζόμαστε”, επεσήμανε. Ο Χαρίρι είχε επισημάνει χθες Τετάρτη ότι η απόφασή του να αναστείλει την παραίτησή του θα οδηγήσει “σε έναν υπεύθυνο διάλογο (…) που θα αφορά τα ζητήματα που διχάζουν και τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις του Λιβάνου με τους κραβες αδελφούς του”.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης , το επίλεκτο σώμα του Ιράν, δήλωσε ότι θα έχει ενεργό ρόλο στην εγκαθίδρυση διαρκούς “εκεχειρίας” στην κρίση στη Συρία και ότι ο αφοπλισμός της λιβανικής Χεζμπολάχ δεν είναι διαπραγματεύσιμος.

“Η Χεζμπολάχ πρέπει να είναι οπλισμένη για να πολεμήσει εναντίον του εχθρού του λιβανικού έθνους, που είναι το Ισραήλ. Ως εκ τούτου πρέπει να διαθέτει τα καλύτερα όπλα για να υπερασπιστεί την ασφάλεια του Λιβάνου. Το θέμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο”, δήλωσε ο Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί.

Check Also

Ταϊβάν: Η Κίνα διεξάγει γυμνάσια διότι «προετοιμάζει εισβολή»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν κατήγγειλε σήμερα ότι η Κίνα προχώρησε στα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω …

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν «παλεύει» να φορέσει το σακάκι του (Video)

Με μία… μεγάλη πρόκληση ήρθε αντιμέωπος ο Τζο Μπάιντεν την ώρα που έβγαινε από το …