Ο Υπ. Δικαιοσύνης παρουσίασε σήμερα τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων

Ο Υπ. Δικαιοσύνης παρουσίασε σήμερα τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων

Άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής η συζήτηση επί του πακέτου των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων, όπως αυτό κατατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Την παρουσίαση των νομοσχεδίων έκανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης, ενώ παρόντες στη συνεδρία ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρων Νικολάτος και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δώρος Ιωαννίδης.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός κ. Σαββίδης είπε ότι παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής τη δέσμη νομοσχεδίων που άπτονται των δομικών αλλαγών που θα γίνουν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων.

Πρόκειται για μια σειρά από νομοσχέδια, όπως ο κ. Σαββίδης εξήγησε, μεταξύ των οποίων και η τροποποίηση του Συντάγματος, τα οποία αποσκοπούν στην ολική αλλαγή της δομής των Δικαστηρίων της Κύπρου. Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει εδώ και καιρό, με σκοπό τη βελτίωση της ταχύτητας των Δικαστηρίων, γιατί εκεί πιστεύουμε ότι είναι το πρόβλημα της Δικαιοσύνης μας, σημείωσε.

Υπέδειξε δε, πως ο ίδιος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ποιότητα, την αμεροληψία και την εντιμότητα των Δικαστών, σημειώνοντας ότι το κοινά αποδεκτό πρόβλημα είναι η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης και προς τούτο, εδράζεται και η τεράστια μεταρρύθμιση που αναλήφθηκε από την Κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Έχω απολυτή εμπιστοσύνη τόσο στην ποιότητα όσο και στην αμεροληψία και την εντιμότητα των Δικαστών μας. Το πρόβλημα που έχουμε είναι αυτό της ταχύτητας, το οποίο είναι αντιληπτό και αποδεκτό από όλους τους φορείς. Είμαστε όλοι μαζί αποφασισμένοι να πράξουμε ό,τι μπορούμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, για να λύσουμε το πρόβλημα αυτό και να μπορέσουμε να παράσχουμε καλύτερη ποιότητα Δικαιοσύνης, όπως πιστεύω ότι αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Κύπρος. Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα στατιστικές δεν είναι καθόλου καλές για την ταχύτητα και είναι αυτό το θέμα είναι που προσπαθούμε, μέσα στο πλαίσιο αυτής της τεράστιας μεταρρύθμισης που ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, να λύσουμε».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, το πακέτο των μέτρων είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας της Κυβέρνησης με το Ανώτατο και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ενώ έχει τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία, άρα και κατ’ επέκταση συμφωνίας από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο κ. Υπουργός απηύθυνε τέλος έκκληση προς τα κόμματα όπως εξετάσουν τα νομοσχέδια το συντομότερο δυνατό, ώστε η μεταρρύθμιση να μπορέσει να προχωρήσει τάχιστα, με ουσιαστική ωφελιμότητα για την Κύπρο και την κοινωνία. «Σε αυτήν τη βάση, ελπίζω πως θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο. Απευθύνω έκκληση προς όλα τα κόμματα να δουν το πρόβλημα της μεταρρύθμισης ως ένα σοβαρό πρόβλημα της χώρας, ένα εθνικό πρόβλημα και ως ένα στοίχημα το οποίο πρέπει όλοι να κερδίσουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο σύστημα Δικαιοσύνης αλλά και για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα και τη φήμη της χώρας, αξιοποιώντας την ως ένα διεθνές κέντρο επίλυσης διαφορών.

Πιστεύω ότι η φιλοσοφία των νομοσχεδίων είναι τέτοια που θα βοηθήσει να επιτύχουμε τους σκοπούς αυτούς Προσβλέπω στη βοήθεια από όλα τα κόμματα για να προωθηθούν τα νομοσχέδια το συντομότερο», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Κατά τη συνεδρία, ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την όλη συνεργασία, τον Γενικό Εισαγγελέα και τη Νομική Υπηρεσία για την ταχύτητα στη διεκπεραίωση του νομοτεχνικού ελέγχου των νομοσχεδίων και για τις πολύτιμες νομικές συμβουλές και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

 

Check Also

ΠτΔ: Θα συζητηθεί και η τουρκική προκλητικότητα στο Ε.Σ.

Share Twitter Ο στόχος στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό …

Λίστα Γιωρκάτζη: Δύο εισηγήσεις ενώπιον της Ολομέλειας

Share Twitter Δημοσιοποίηση ή επικαιροποίηση Η Ad Hoc Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν …