ΥΠΕΣ για λειτουργία του τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως

ΥΠΕΣ για λειτουργία του τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης παρέστη σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής, με επίκεντρο την «Ενημέρωση για τη Λειτουργία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως». Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο κ. Υπουργός προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Θεσμών, γιατί σήμερα είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση επί θεμάτων πολιτικής. Πολιτικής, που επηρεάζει όλους μας, όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά την καθημερινότητα όλων μας γιατί αυτό είναι η Πολεοδομία. Η Πολεοδομία άπτεται των θεμάτων που επηρεάζουν το πόσο καλά ζούμε στον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο ζούμε. Πρέπει να πω ότι συζητήθηκαν τα ευρύτερα θέματα πολιτικής και έχουμε δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πού κινούμαστε. Έχουμε εξηγήσει ότι τώρα αρχίζει η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων των μεγάλων πόλεων. Η κατεύθυνσή μας ,όσον αφορά τα Τοπικά Σχέδια είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση, που θα προβλέπει και σημαντική αύξηση των συντελεστών στα κέντρα των πόλεων, ούτως ώστε να γίνουν πιο πυκνοκατοικημένες οι πόλεις, κάτι το οποίο έχει μεγάλες προεκτάσεις και στο κυκλοφοριακό. Έχει δημιουργηθεί τις περασμένες δεκαετίες μια μεγάλη οριζόντια ανάπτυξη που δημιούργησε και κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά επηρεάζει και την ποιότητα ζωής όλων μας. Θα δούμε ,επίσης, στο πλαίσιο των Τοπικών Σχεδίων τα θέματα των μικρών χώρων πρασίνου που υπάρχουν κατακερματισμένοι και διάσπαρτοι. Όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα είναι με μια σύγχρονη προσέγγιση ούτως ώστε να υπάρχουν πιο φιλικές προς το ζην πόλεις.

Έχουμε εξηγήσει ,επίσης, ότι εδώ και δύο χρόνια έχουμε μιλήσει με το ΕΤΕΚ, σε μια εντατική διαβούλευση για την απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης. Είναι κάτι το οποίο θα παρουσιάσουμε και δημόσια σε δημόσιο διάλογο εντός του μηνός. Θα προνοεί εννέα μεγάλες αλλαγές, θα υπάρχει μια νέα προσέγγιση με κατηγοριοποίηση των αναπτύξεων σε τρεις κατηγορίες, χαμηλού ρίσκου, μεσαίου και μεγάλου ρίσκου. Θα προνοεί την ευθύνη των μελετητών, θα προνοεί πολύ πιο απλοποιημένες διαδικασίες για κάποια θέματα ούτως ώστε να απλοποιηθεί και η ζωή όλων μας προς όφελος και της καθημερινότητας, αλλά και της ανάπτυξης.

Έχω ενημερώσει ,επίσης, ότι είναι πολύ σχετική και η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία προωθείται. Θα απελευθερώσει την Πολεοδομία να παράξει πολιτική, το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που προβλέπει νέες διαδικασίες ανάλογα με το ύψος και τη φύση της ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει για πρώτη φορά στην Κύπρο τη θεσμοθέτηση του θεσμού του Project Manager με άλλες διαδικασίες. Είναι και αυτό πλέον ενώπιον της Βουλής και θα διαδραματίσει και αυτό καταλυτικό ρόλο.

Μιλήσαμε, επίσης, και για τα ψηλά κτήρια. Έχουμε εξηγήσει ότι τα ψηλά κτήρια έχουν αρκετά θετικά τα οποία δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε. Θεωρούνται και πολύ πιο περιβαλλοντικά, φτάνει να γίνονται με τον σωστό τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε εδώ και καιρό παρουσιάσει το Πλαίσιο Αδειοδότησης των Ψηλών Κτηρίων. Έχει περάσει ,επίσης, και νομοθεσία η οποία εφαρμόζεται, γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε αδειοδότηση, ενώ έχει επίσης ετοιμαστεί και η προκαταρτική μελέτη που αφορά κάποια άλλα περιβαλλοντικά θέματα. Δεν λέω ότι είναι το τελειωτικό, σίγουρα στο πλαίσιο των Τοπικών Σχεδίων θα δούμε και πιο ολοκληρωμένα αυτό το θέμα ,αλλά υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική η οποία εφαρμόζεται.

Όσον αφορά την καθημερινότητα και τις καθυστερήσεις, πρέπει να πω ότι το 2018 λήφθηκαν 7.500 νέες αιτήσεις από την Πολεοδομία, και διεκπεραιώθηκαν 7.500 νέες αιτήσεις. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι παρά το γεγονός ότι λόγω και της επανάκαμψης της οικονομίας, υπάρχει πολύ αυξημένος αριθμός αιτήσεων, η Πολεοδομία αποδεικνύεται επαρκής παρά και το σημαντικά μειωμένο προσωπικό σε σχέση με το 2012. Υπάρχουν καθυστερημένες περίπου 5.000 αιτήσεις λόγω ενδεχομένως παρεκκλίσεων ή λόγω κάποιων άλλων θεμάτων τα οποία εξετάζουμε. Φυσικά, στην Πολεοδομία υστερούμε σε θέματα μηχανογράφησης, ενδεχομένως λόγω λανθασμένων σχεδιασμών που έγιναν στο παρελθόν και είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε να επιλύσουμε ούτως ώστε να διευκολυνθεί το όλο εγχείρημα, δεν είναι μόνο θέμα ανθρώπινων πόρων, είναι και θέμα χρήσης νέων τεχνολογιών και μηχανογράφησης», κατέληξε ο κ.Υπουργός.