Ο ρόλος των πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης

Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη ξεκινήσει στη βάση της πρότασης του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν και εγκαινιάστηκε με την εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για μια πρωτοφανή διάσκεψη στην οποία θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβούλιο, Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο), εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων και πολίτες.  Επειδή έχω επιλεγεί από την Πολιτική Ομάδα μου να συμμετέχω στην Διάσκεψη ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (έχω ήδη μιλήσει στην εναρκτήρια ολομέλεια) και οι συζητήσεις θα ενταθούν στους επόμενους  μήνες, είναι σημαντικό να συμβάλουν ενεργά και οι πολίτες της Κύπρου υποβάλλοντας τις δικές τους απόψεις (την δυνατότητα  παρέχει η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα: https://futureu.europa.eu/processes).

Οι συνεισφορές των Ευρωπαίων πολιτών θα συλλεχθούν και θα τροφοδοτήσουν διαβουλεύσεις με Ευρωβουλευτές, βουλευτές και Κυβερνήσεις των κρατών-μελών, εκπροσώπους της ΕΕ και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Το πλέον σημαντικό είναι ότι τα συμπεράσματα της Διάσκεψης,  περιλαμβανομένων των προβληματισμών και απόψεων των πολιτών, θα αποτελέσουν τη βάση διαμόρφωσης συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής για  μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Τα όργανα της ΕΕ έχουν δεσμευθεί να μελετήσουν  αυτές τις προτάσεις πολιτικής και για αυτό οι Κύπριοι πολίτες πρέπει να αξιοποιήσουν την δυνατότητα υποβολής των δικών τους απόψεων και προβληματισμών.

Προσωπικά, στην εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης επικεντρώθηκα σε ένα καθοριστικό δίλημμα για την ΕΕ: Θα μείνουμε ένα οικοδόμημα κοινής αγοράς ή θα προχωρήσουμε σε ένα πολιτικό οικοδόμημα με στρατηγική αυτονομία και γεωπολιτικό ρόλο;

Η σύγχρονη παγκοσμιοποίηση με οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό, με κινδύνους ασφάλειας και απειλές ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, απαιτούν στρατηγική αυτονομία και ευρωπαϊκή κυριαρχία, για να έχει μέλλον η ΕΕ. Επιπλέον, στις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες, η  αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαμόρφωση των κανόνων διεθνούς εμπορίου, η ισότιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και εξάλειψη των ανισοτήτων, απαιτούν στρατηγική αυτονομία και ευρωπαϊκή κυριαρχία για να έχει ουσιαστικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι η ΕΕ και όχι ρόλο κομπάρσου. Πάντως, η πανδημία έδωσε μια απάντηση: Oι ακραίοι δογματισμοί δεν αποτελούν την απάντηση για το μέλλον της Ευρώπης αλλά απαιτείται περισσότερη δημοκρατική σύνθεση.

Για  περισσότερη δημοκρατία στην ΕΕ, μπορεί να ενισχυθεί ο ρόλος των εκλελεγμένων αντιπροσώπων των Ευρωπαίων πολιτών που συγκροτούν το Ευρωκοινοβούλιο και που σήμερα είναι περιορισμένος.

 

Τέλος, δεν μπορεί να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης, ενόσω ευρωπαϊκό έδαφος κατέχεται από τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο. Συνεπώς, το πως θα διασφαλίσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, περιλαμβανομένων των Κυπρίων που παραβιάζονται από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, είναι κριτήριο για την αξιοπιστία της ΕΕ. Για να ληφθούν αυτά υπόψην στην ΕΕ, θα πρέπει να τεθούν στην Διάσκεψη και από τους ίδιους τους πολίτες.

Κώστας Μαυρίδης,

Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D),

Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

 

Check Also

Κυρώσεις στην Τουρκία και αυτοπροστασία μας τώρα !!

Το Διεθνές Δίκαιο του ΟΗΕ απαιτεί τον σεβασμό των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των …

Εγκαταλειμμένα κτήρια στις πόλεις μας

Του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου*  Στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων μας υπάρχουν πολλά κλειστά και εγκαταλειμμένα καταστήματα, …