Ο Κιμ έκανε ισχυρότατη πυρηνική δοκιμή προκαλώντας σεισμό 5,3 Ρίχτερ (Video)

Τελικά αυτό που ανακοινώθηκε αρχικά ως σεισμός ήταν η πέμπτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και μάλιστα η ισχυρότερη μέχρι τώρα. Λίγα λεπτά μετά τις 7 ώρα Ελλάδος η κρατική τηλεόραση της χώρας ανακοίνωσε την επιτυχή διεξαγωγή της πυρηνικής δοκιμής, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης στη Β. Κορέα την ώρα που ανακοινώνει τη δοκιμή

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ήταν εκείνο που κατέγραψε τον σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στα ΒΑ της Β. Κορέας. Το γεγονός ότι η δόνηση είχε μηδενικό εστιακό βάθος είχε ως αποτέλεσμα να βγουν αμέσως συμπεράσματα.

Η Νότια Κορέα από την πρώτη στιγμή μίλησε για πυρηνική δοκιμή και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, καθώς μία τέτοια δοκιμή παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συνομίλησε με τον Μπαράκ Ομπάμα και δήλωσε ότι η πυρηνική δοκιμή είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για τον κίνδυνο» του Κιμ Γιονγκ Ουν που αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες» και έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έκρηξη κιλοτόνων!

Η έκρηξη από τη δοκιμή ήταν πολύ δυνατή και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Σεούλ είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», σύμφωνα με πηγή του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Αμυνας. Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων. Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.

Εντονη ανησυχία υπάρχει και στην Ιαπωνία, η οποία επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Β. Κορέα, ενώ ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και η γαλλική προεδρία.

Το Πεκίνο από την πλευρά του ζήτησε όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής “δεν αποτελεί σοφή επιλογή” από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και η απόφαση της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει ανατρέψει την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία, τονίζει σε σχόλιο του, το Xinhua, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου, μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής.

Το BBC μεταδίδει την είδηση

Check Also

Ιράν: Συνελήφθη γυναίκα επειδή έτρωγε σε εστιατόριο χωρίς τη μαντήλα της (Photo)

Καθημερινά αποδεικνύεται το πλαίσιο σκοταδισμού στο οποίο αναγκάζονται να κινούνται οι γυναίκες στο Ιράν. Μια …

Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση στη Ρωσία των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα

Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση στη Ρωσία των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα Ο …