Ο αγέλαστος Γέρουν Ντέισελμπλουν είναι ο αντικαταστάτης του Γιουνκέρ

O 46χρονος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γέρουν Ντέισελμπλουμ, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας στην οικονομική επιτροπή υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση ως πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης, ο Γιουνκέρ σχολίασε χαριτολογώντας “θα μιλήσω στο διάδοχό μου στη γλώσσα της Μπενελούξ”.

Το ενδεχόμενο διορισμού του Ολλανδού υπουργού στη θέση του νέου επικεφαλής του Eurogroup είχε συζητηθεί στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που διεξήχθη στις 14-15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ως αντικαταστάτες του Γιουνκέρ είχαν ακουστεί επίσης τα ονόματα του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκoβισί, και του Αυστριακού Καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Γέρουν Ντέισελμπλούν γεννήθηκε στο Αιτχόβεν και είναι στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, στενός συνεργάτης του ηγέτη του κόμματος Diederik Samson και συγκαταλέγεται στην ομάδα των λεγόμενων ‘κόκκινων μηχανικών’.

Σπούδασε Αγροτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Wageningen και εργάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ως σύμβουλος στο Υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας. Το 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και ασχολήθηκε στα χρόνια της βουλευτικής του θητείας με θέματα κοινωνικής πολιτικής και εκπαίδευσης, όπου δημιούργησε τη φήμη ενός πολύ εργατικού και ειλικρινούς αλλά με έλλειψη χιούμορ πολιτικού.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο μετά από ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ ο Ντέισελμπλουμ έλαβε ένα sms από τον βετεράνο σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, τον Βόουτερ Μπος που του έγραφε να είναι πιο χαλαρός και να χαμογελά και λίγο. Ο Ντέισελμπλουμ λέγεται ότι του απάντησε “Όταν συζητώ για πολύ σοβαρά θέματα δεν μπορώ να χασκογελώ και να μην είμαι σοβαρός”. Εντύπωση επίσης έκαναν στην Ολλανδία οι θέσεις του κατά των τηλεοπτικών προγραμμάτων και των video games που προβάλλουν την βία και το σεξ.