Νουρής: Θα είμαστε αμείλικτοι σε όσους καταχρώνται την φιλοξενία μας

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε επιμνημόσυνο λόγο του, κατά το μνημόσυνο των ήρωων της κοινότητας του Τράχωνα που έχασαν τη ζωή τους κατά την τούρκικη εισβολή του 1974 και κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών ταραχών του 1963-64, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους αβίαστα κατακρίνουν την προσπάθεια υπέρασπισης των δικαιωμάτων των πολιτών αυτής της ημικατεχόμενης πατρίδας ότι θα ενταθούν τα μέτρα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης κυρίως προς την κατεύθυνση της πρόληψης, της αποτροπής και των επιστροφών.

Ο Νίκος Νουρής  ανέφερε πως παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, παρά την ανάληψη πρωτοβουλιών για άρση του αδιεξόδου στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό, η Τουρκία συνεχίζει να υπονομεύει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, εμμένοντας στις απαράδεκτες και παράλογες απαιτήσεις της, προωθώντας συστηματικά την αναγνώριση των παράνομων τετελεσμένων και την επιβολή λύσης δύο κρατών.

Πρόσθεσε πως η Αγκυρα συνεπικουρούμενη από τους εγκάθετους της στα κατεχόμενα, προχωρεί πέραν των προκλήσεων στο Αιγαίο, σε προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες αυτές, στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενταφιάζοντας την όποια προοπτική λύσης και επανένωσης του πολύπαθου νησιού.

Ο κ. Νουρής ανέφερε στη συνέχεια ότι τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα μεθοδευμένου και ειδεχθούς εγκλήματος, αυτό του οιονεί «εποικισμού» του εδαφών που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της καθημερινής, συστηματικής και καθοδηγούμενης προώθησης χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, μέσω της πράσινης γραμμής.

«Του οιονεί «εποικισμού» του εδαφών που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της καθημερινής, συστηματικής και καθοδηγούμενης προώθησης χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, μέσω της πράσινης γραμμής.

Αυτή η νέα παράνομη εισβολή πληθυσμών στις ελεύθερες περιοχές, αποτελεί ακόμη μια έκνομη ενέργεια της Τουρκίας, που στόχο έχει τη δημογραφική αλλοίωση και αλλοτρίωση της χώρας μας. Οι Τούρκοι μέσα από αυτή την μεθοδολογία επιδιώκουν την πρόκληση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών προβλημάτων αλλά και προβλημάτων ασφάλειας και αστάθειας. Οι χθεσινές συγκρούσεις στο Πουρνάρα μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων αυτή ακριβώς την εικόνα εκπέμπει. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως, χωρίς κανένα δισταγμό, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάθε βοήθεια και στήριξη στους πραγματικά έχοντες ανάγκη. Αυτό πράξαμε υποδεχόμενοι τους Ουκρανούς πρόσφυγες και αυτό είμαστε έτοιμοι σαν λαός να πράξουμε σε όσους χρειαστεί. Την ίδια ώρα όμως πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι θα είμαστε αμείλικτοι σε όσους καταχρώνται την φιλοξενία μας και ιδιαίτερα σε εκείνους τους ταραξίες που προκαλούν προβλήματα τόσο στους κατοίκους αυτής της χώρας όσο και στις υποδομές μας. Η ανοχή μας εξαντλείτε και η υπέρμετρη επιβάρυνση του κύπριου φορολογούμενου πρέπει να τερματιστεί. Ήδη για τα χθεσινά επεισόδια έχουμε δώσει ξεκάθαρες οδηγίες για να καταγγελθούν όσοι τα προκάλεσαν και να προχωρήσει άμεσα η απέλαση τους.

Όταν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί το ποσοστό αιτητών ασύλου έφτασε στις χώρες τους το 1% του πληθυσμού τους, τότε τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς, που δυστυχώς, το δικό μας ποσοστό έχει ξεπεράσει το 6% του πληθυσμού μας.

Θέλω την ίδια ώρα να στείλω και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους αβίαστα κατακρίνουν την προσπάθεια υπέρασπισης των δικαιωμάτων των πολιτών αυτής της ημικατεχόμενης πατρίδας ότι θα εντείνουμε τα μέτρα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης κυρίως προς την κατεύθυνση της πρόληψης, της αποτροπής και των επιστροφών.

Αλλωστε δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη η στάση και της ίδιας της ΕΕ που με το πρόσφατο προσχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει επίσημα και για πρώτη φορά, στην ΚΔ το δικαίωμα παρεμπόδισης εισόδου στη Δημοκρατία παράτυπων μεταναστών μέσω της πράσινης γραμμής, διασαφηνίζοντας ότι αυτή δεν αποτελεί το εξωτερικό σύνορο.

Στο δε πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο ζητήσαμε όπως τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την παραχώρηση βοήθειας ύψους 200 εκ ευρώ που προορίζεται για την Τουρκία, ώστε να τερματιστεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού σε βάρος της Κύπρου.

Μέσα στην καταχνιά που δημιουργεί στην Κύπρο μας η τουρκική κατοχή και η αλαζονική αδιαλλαξία της Άγκυρας, προβάλλει όσο ποτε άλλωτε η αναγκαιότητα για εθνική ευθύνη και συνενετικό πνεύμα.

Είναι καιρός να αφυπνιστούμε και να αντιληφθούμε, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι ότι η πατρίδα είναι μια και ο εχθρός δεν εφησυχάζει. Ας παραμερίσουμε πολιτικές έριδες, ψηφοθηρικές σκοπιμότητες και ιδία κομματικά συμφέροντα, και ας δούμε τα προβλήματα που μας απειλούν κάτω από τον φακό της ενότητας και της ομόνοιας, και να εργαστούμε από κοινού για το καλό της πατρίδας μας. Η αγωνιστικότητα, η πίστη προς τα δίκαια μας, η συστράτευση, ο παραμερισμός των παθών και των μικροτήτων και η απαίτηση όπως υπεράνω όλων τεθεί το εθνικό συμφέρον, είναι προϋποθέσεις που πρέπει να υπερισχύσουν αν θέλουμε να δούμε καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας.

Ως έθνος έχουμε βαθιές ρίζες. Ως λαός έχουμε ανεκτίμητη και βαριά κληρονομιά αλλά και μια ένδοξη ιστορία.

Δεν θα καμφθούμε, δεν θα παραιτηθούμε, και δεν θα συμβιβαστούμε στα όποια τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής.

Ως λαός έχουμε αποδείξει ότι και αντιστάσεις διαθέτουμε και αντοχές έχουμε. Πάνω απ’ όλα όμως, έχουμε περηφάνια και εθνική αξιοπρέπεια.

Η απόδοση τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και θεμελίωσαν με το θάνατό τους την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί ανεξόφλητο και επιτακτικό χρέος για όλους εμάς» , τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Check Also

Τι αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για απενεργοποίηση των κινητών στις φυλακές

Τι αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για απενεργοποίηση των κινητών στις φυλακές Tο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών …

Προεδρικές εκλογές: 27η Δεκεμβρίου η τελευταία ημέρα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο

Προεδρικές εκλογές: 27η Δεκεμβρίου η τελευταία ημέρα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο Το Υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει, …