Νικόλας: Ξεχωρίζει η σημερινή επέτειος του δημοψηφίσματος – Νέα πενταμερής «χωρίς» την ΚΔ

Νικόλας: Ξεχωρίζει η σημερινή επέτειος του δημοψηφίσματος – Νέα πενταμερής «χωρίς» την ΚΔ

Δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλουμε αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004

Συμπληρώνονται σήμερα 17 χρόνια από το ιστορικό Δημοψήφισμα απόρριψης του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν, το 2004.

17 χρόνια από την ημέρα που ο κυπριακός Ελληνισμός υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία, το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την Ιστορία του.

Η φετινή επέτειος του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, ξεχωρίζει καθώς σε λίγα 24ωρα αρχίζει μια νέα Πενταμερής για το Κυπριακό, η οποία είναι από τη φύση της δυσμενής για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνοκυπριακή κοινότητα και ευμενής για την Τουρκική πλευρά. Ουσιαστικά, μιλάμε:

– Για μια Πενταμερή, στην οποία δεν προσκλήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

– Για μια Πενταμερή, η οποία κακώς κατέστη μέρος της διαδικασίας αφού, είτε υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε αναβαθμίζει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

– Για μια Πενταμερή, από την οποία ουσιαστικά θα απουσιάζει η Ευρωπαική Ένωση.

– Για μια Πενταμερή, ενόψει της οποίας η τουρκική πλευρά προβάλλει με κάθε τόνο και με κάθε τρόπο το κλείσιμο του Κυπριακού μέσω λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας δύο κρατών ή συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας δύο κρατών.

Όπως είναι λογικό, οι προσδοκίες για κάποιο θετικό αποτέλεσμα είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες. Για την ακρίβεια, πολλές και τεκμηριωμένες είναι μόνο οι ανησυχίες για μια περαιτέρω εκτροπή του Κυπριακού.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για την ανάγκη υπεράσπισης, προστασίας και συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφαρμογής μιας Νέας Στρατηγικής που θα διεκδικήσει αλλαγή της επεκτατικής, αδιάλλακτης και προκλητικής στάσης της τουρκικής πλευράς, ώστε να επιτευχθεί μια σωστή λύση ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο. Μια λύση δηλαδή η οποία θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή και τις εγγυήσεις, θα σέβεται εμπράκτως τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κυπρίων και θα δημιουργεί ένα σύγχρονο, λειτουργικό, δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος.

Με αυτή τη θέση ως γνώμονα, θα συνοδεύσουμε τον Προέδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, διαβεβαιώνοντας τον κυπριακό λαό ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αποφασισμένο και έτοιμο να διαδραματίσει τον ρόλο του, με την ίδια αποτελεσματικότητα και το ίδιο σθένος που απέδειξε και επέδειξε τον Απρίλιο του 2004.